12 november 2024
Optoppen: het begint met data op wijkniveau
Dat optoppen grote potentie heeft, is duidelijk. Maar welke wijk eerst? Welke woningen lenen zich voor optoppen? De antwoorden vind je op wijkniveau. Smits Vastgoedzorg en de Hogeschool Utrecht zorgen ervoor in het team van Optopo.
1 week geleden
30 oktober 2024
5 Tips voor het direct toepassen van AI in de Gebouwde Omgeving
Op welke gebieden is AI een uitkomst voor de gebouwde omgeving? In ieder geval in de plan- en ontwerpfase en voor het intelligenter maken van bouwproducten. Maar er is meer, en daar doen Bouwend Nederland en de Hogeschool Rotterdam onderzoek naar.
3 weken geleden
22 oktober 2024
AI voor feiten okee, voor besluiten Nee.
Kunnen we besluiten over de energietransitie overlaten aan AI (Artificial Intelligence) en achterover leunen? Niet op die manier, al is AI op bepaalde gebieden een uitkomst, zo concludeert Rik Altena.
1 maand geleden
17 oktober 2024
Welke obstakels moeten we verwijderen om de energietransitie te kunnen versnellen in de bestaande woningbouw? Wie doet er mee?
De webinar die Quatt heeft gehouden geeft beeld maar laat ook zien welke vragen er leven. Door samen te werken kunnen we denk ik versnellen.
1 maand geleden
3 september 2024
Schaarste is helemaal niet erg
Schaarste kan motor voor innovatie en verandering zijn, schrijft Nynke Sijtsma, directeur van De Bouwcampus in haar column. Schaarste is daarmee een kans en geen bedreiging.
3 maanden geleden
26 augustus 2024
KUBRCast: Circulariteit op het Binnenhof
In de eerste KUBRCast staat Laurens de Vrijer (Techniek Nederland) achter camera en microfoon. Laurens is op het gebied van circulariteit een man met een missie. Hoe brengt hij dit belangrijke dossier verder?
3 maanden geleden
20 juni 2024
Netcongestie tegengaan met 5 adviezen van de expert
De energietransitie in Nederland brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral voor het elektriciteitsnet. Edwin Edelenbos, manager strategie bij Netbeheer Nederland, geeft 5 tips tegen netcongestie in TVVL Magazine.
5 maanden geleden
5 maanden geleden
3 juni 2024
Mislukt warmtenet, zwak verdienmodel
Vooral in stedelijke gebieden zijn warmtenetten een oplossing voor de warmtevraag. De praktijk, en vooral de financiële kant van de zaak, is anders. Dat blijkt uit een rapport van onderzoekbureau Berenschot over het mislukte warmtenet in Den Haag.
6 maanden geleden
29 mei 2024
Het antwoord op netcongestie: just add water
Door de netcongestie in Nederland lijkt het het niet juiste moment om een warmtecentrale op elektriciteit te realiseren. Maar de warmtecentrale van DEVO in nieuwbouwproject Veenendaal-Oost kan er toch komen. Dankzij de warmtebuffer op groene stroom.
6 maanden geleden