Blog

Circulair bouwen wordt beloond. Zo pak je dat aan.

De transitie naar een circulaire economie is noodzaak. Maar waar begin je? Circulair bouwen wordt gelukkig beloond met de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Zo profiteren jij en jouw klanten ervan.
Profielfoto van Redactie KUBR
16 april 2025 | 2 minuten lezen

Aangezien je deze blog lees, bestaat er in ieder geval bij jou al (professionele) interesse. Terecht, want circulair bouwen heeft de toekomst. Overtuigd? Heel goed, maar nu je klanten nog. Maar first things first: wat houdt het in?  

Milieulijst: onmisbaar voor het verdienmodel circulair bouwen

De Milieulijst is een overzicht van bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA. Circulaire utiliteitsgebouwen, woningen en woongebouwen zijn opgenomen in Hoofdstuk 5 van deze lijst. De exacte eisen en toelichtingen vind je in de online zoektool van de Milieulijst. Het is cruciaal om deze eisen goed te begrijpen, zodat jouw project succesvol kan worden aangemeld voor MIA.  

Download de Milieulijst 2025 voor de MIA (Bouw)

En de moeite loont, want op basis van de Milieulijst stellen deskundigen vast dat de update van 2025 circulair bouwen verder gestimuleerd wordt. Kijk daarom ook op de website van de RVO over circulair bouwen.

De basisvoorwaarden voor een circulair gebouw

Om in aanmerking te komen voor MIA, moet een circulair gebouw aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn gericht op het creëren van circulaire materiaalketens.  

  • Materiaalgebruik: Een essentieel onderdeel is het materiaalgebruik. De toegepaste materialen moeten op volumebasis voor een bepaald percentage bestaan uit hernieuwbare grondstoffen, hergebruikte bouwproducten of demontabele bouwproducten.  
    • 50% hernieuwbare grondstoffen, of  
    • 25% hergebruikte bouwproducten, of  
    • 50% demontabele bouwproducten.  

Het is belangrijk om te weten dat bij de berekening van deze percentages de fundering en installaties buiten beschouwing worden gelaten.  

  • Duurzaam hout: Al het nieuwe hout dat in het gebouw wordt toegepast, moet gecertificeerd duurzaam hout zijn. Dit moet worden aangetoond met een Chain of Custody (CoC-) certificaat van de aannemer en een ondertekende verklaring.  
  • MilieuPrestatie Gebouwen (MPG): De MilieuPrestatie van het Gebouw (MPG) moet worden berekend volgens de Bepalingsmethode Milieuprestatie versie 1.2 of hoger, met gevalideerde rekeninstrumenten op basis van A2-data. De MPG geeft de milieuschade weer die wordt veroorzaakt door de realisatie en het gebruik van een gebouw.  
  • Rapportage of dataset (materialenpaspoort): Gedurende de gehele levensduur van het gebouw moet een actuele rapportage of dataset beschikbaar zijn, ook wel bekend als het materialenpaspoort. Dit paspoort bevat informatie over de toegepaste materialen en de mogelijkheden voor demontage, hergebruik en recycling.  
  • Energie-eisen: Circulaire gebouwen moeten voldoen aan energie-eisen (BENG-2). Nieuwe gebouwen moeten een lager primair fossiel energieverbruik hebben dan wat wettelijk vereist is.  

Overtuig je klant: Circulair bouwen loont

Als professional in de gebouwde omgeving speel je een cruciale rol in de transitie naar circulair bouwen. Het is aan jou om klanten te overtuigen van de voordelen. Naast de MIA zijn er nog meer redenen om voor circulair te kiezen:

  • Lagere milieuschade: Circulaire gebouwen veroorzaken minder milieuschade dan traditionele gebouwen.  
  • Toekomstbestendigheid: Circulaire gebouwen zijn flexibeler en kunnen gemakkelijker worden aangepast aan veranderende behoeften.  
  • Waardevermeerdering: Een circulair gebouw is vaak meer waardevoller dan een traditioneel gebouw.  

Aanvullende eisen en procedures

Naast de basisvoorwaarden zijn er nog enkele aanvullende eisen en procedures waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er specifieke eisen voor het ontwerpassessment en het opleverassessment. Ook is er voor circulaire woningen een maximum forfaitbedrag van € 700 per gevalideerde vierkante meter.  

Conclusie: ook de markt werkt mee

Circulair bouwen wordt beloond, en niet alleen door de overheid. Ook door de markt dus. De Milieulijst en de MIA bieden concrete voordelen voor ondernemers die investeren in duurzame gebouwen. Als professional in de gebouwde omgeving heb je de kennis en kunde om deze transitie te begeleiden. Grijp deze kans en bouw aan een duurzame toekomst.

Wat is jouw ervaring met circulair bouwen met stimulering van de MIA? 
Help je vakgenoten en laat het hieronder weten!