Print blogartikel
Blog
Emissieloos bouwen: stikstofreductie begint in de planfase
Welke maatregelen zorgen voor de grootste afname van stikstof op de bouwplaats? Het nieuwe model van TNO, Emissieloos Bouwen toont al in de planfase het effect van maatregelen voor stikstofreductie.

25 april 2024 | 2 minuten lezen
Welke maatregelen zorgen voor de grootste afname van stikstof op de bouwplaats? Het nieuwe model van TNO, Emissieloos Bouwen toont al in de planfase het effect van maatregelen voor stikstofreductie.
Loont het om een dieseltruck in te ruilen voor een elektrische, zodat de uitstoot van stikstof afneemt? Is de stikstofreductie groot genoeg om de kosten van de aanschaf te rechtvaardigen? Dat antwoord wil je als ondernemer voordat je eraan begint. Tot nu toe was dat vooral tasten in het duister.
>>> De Bouwemissietool is online te bezoeken
De emissietool is ontwikkeld door TNO en is onderdeel van een breder kennis- en innovatieprogramma van TNO en TKI Bouw, dat is opgetuigd met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken. Extra aandacht voor zero-emissie bouwen is aan te raden. Veel bouwlocaties in Nederland kunnen niet worden benut, omdat de benodigde stikstofruimte ontbreekt. Een emissievrije bouwplaats kan daarbij zorgen voor de afname die de doorslag geeft voor de realisatie van het project.
In samenwerking TNO heeft TKI Bouw becijferd dat de winst aanzienlijk is door het inzoomen op de bouwplaats. Meer dan je op voorhand zou denken. Al in 2030 is een afname van 60% mogelijk.
Zero-emissie bouwen is nu
Hoe realistisch zijn deze cijfers? Bespiegelingen over toekomstige resultaten zijn mooi, maar er wordt meer voorspeld. De eerste aansprekende voorbeelden met klinkende cijfers over stikstofafname zijn er nu al. En degene die de schouders eronder hebben gezet, zeggen hetzelfde. Stevige reductie is mogelijk, mits je vanaf het begin nadenkt over Emissieloos bouwen.
Zo kon het Waterschap Rivierenland bij Wolferen-Sprok een dijkversterking in het kader van Hoogwater Beschermingsprogramma al in 2021 uitvoeren met een flinke emissiereductie: 33% Co2-reductie, 95% stikstofreductie, met 86% minder fijnstof.
Het kan dus, en voorbereiden doe je bijvoorbeeld met het eenmalige magazine over dit onderwerp van TNO, binnen het programma Emissieloos Bouwen voor de woningbouw, georkestreerd door TNO in opdracht van het ministerie van BZK.
Emissieloos bouwen met inzicht vooraf
De tool is een welkome versnelling voor stikstofreductie in de bouw. De sector loopt achter in de doelstellingen. Hierdoor kan de besparing minder worden ingezet ter compensatie van stikstof die vrijkomt bij woningbouw. Op die manier blijft ook het aantal nieuwbouwwoningen achter bij de grote vraag.
Realistische grenzen
Projectmanager Mario de Rooij van Emissieloos Bouwen (TNO) ziet de tool als kans om al in een vroeg stadium die ruimte wel te ontdekken. “Ook voor opdrachtgevers kan de bouwemissietool gebruikt worden, omdat die ook heel snel kunnen inzien wat voor emissies er eigenlijk uitgestoten worden bij de opdracht die ze uitzetten, bij de tender. Daarmee kun je realistische grenzen geven over wat nu al haalbaar is En daarover hopelijk afspraken maken met degene die aanbiedingen doen.” Op die manier kunnen bouwemissies in het vroegst mogelijke stadium al naar beneden.
De tool zet planners bijvoorbeeld op het spoor om meer modulair te bouwen. Op de bouwplaats wordt relatief veel stikstof uitgestoten, vanwege werkzaamheden en verplaatsingen. Denk hierbij aan het vervoer van bouwmaterialen, draaiende aggregaten en de werkzaamheden zelf.
Projectmanager Mario de Rooij (TNO) legt het uit in onderstaande video: