Print blogartikel
Blog
Energielabel is een oordeel, de WEii een startpunt
Gebouwautomatisering of GACS is niet vrijblijvend meer. Dat roept ook de vraag op met welke methodieken, normen en maatstaven een gebouw wordt beoordeeld. Heb je een goed energielabel, maar gebruik je de WEii niet? Vooral nog niet achterover leunen.

7 april 2025 | 3 minuten lezen
Een goed energielabel hoeft namelijk niets te zeggen over het daadwerkelijke energiegebruik.
Als je dus te laat ontdekt dat er helemaal geen verband hoeft te zijn tussen energielabel en werkelijk energiegebruik, staat de inspectie al op de stoep. Die inspectie kijkt verder dan de handtekening onder een energielabel. Ook naar meer indicatoren. En die worden niet beproefd bij het vaststellen van een energielabel.
WEii kijkt verder dan een Energielabel
In tegenstelling tot de WEii kan een Energielabel zo juist remmend werken, omdat een gebouweigenaar hierdoor een fundamenteel verkeerd beeld kan hebben van de energieprestaties.
Sterker nog, het energielabel in sommige gevallen misleidend zijn. Dat komt omdat het te veel uitgaat van grote-stappen-snel-thuis en vooral gebaseerd is op theoretische berekeningen. Hierdoor houdt het onvoldoende rekening met het daadwerkelijke energiegebruik, gedrag en specifieke omstandigheden. Denk aan klimaat, ligging en oriëntatie.
De praktijk van de WEii
Een belangrijke andere tekortkoming is het gebrek aan inzicht op het operationele vlak van een gebouw. Het energielabel is misschien hoog, maar als de thermostaat geen doordacht tijdprogramma draait, kun je alsnog op kosten worden gejaagd.
Doe je hier allemaal niets aan, dan krijg je vanaf volgend jaar vroeg of laat het deksel op je neus.
Belangrijke data over de EPBD IV richtlijn
Wanneer dit gaat spelen? In 2026, dus volgend jaar al, worden veel richtlijnen van kracht uit de EPBD IV. Deze Europese richtlijn voor energie-efficiëntie van gebouwen heeft een belangrijk deel ingeruimd voor het meten van energiegebruik en het monitoren van besparing.
Blijf bij met de Groep Gebouwautomatisering
Benieuwd naar alle data? In de Groep Gebouwautomatisering op KUBR hebben we een handig overzicht gepubliceerd. Meld je vrijblijvend aan voor deze groep, dan blijf je op de hoogte.
Ga naar de Groep Gebouwautomatisering op KUBR
Maar wat geeft dan wel een realistischer beeld? Een energie-efficiëntie indicator op basis van de WEii, de werkelijk energie-intensiteit indicator.
Daadwerkelijk energiegebruik in de WEii
De WEii richt zich op het meten en monitoren van het daadwerkelijke energiegebruik van een gebouw. Dat doet het bijvoorbeeld door het daadwerkelijke gebruik mee te nemen, maar ook de opwekking van duurzame energie. Door gedetailleerd en veelzijdig aanbod van indicatoren is de WEii niet alleen een indicator, maar ook een actuele momentopname.
De WEii is daarmee ook het startpunt voor verder effectieve verduurzaming, omdat het aangeeft hoe een gebouw wordt gebruikt en waar de meeste winst te halen is. Hierdoor werk je meteen ook aan bewustwording, want je ziet aan welke knoppen je kunt draaien en waar.
Handig, want je hebt zo eerder resultaat van je besparing. Dat kunnen we op weg naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2025 goed gebruiken.
Een WEii is dus een investering. Maar de WEii is ook de uitkomst van een proces. Het vraagt kennis over de De WEii vraagt daarom betrokkenheid van een gebouweigenaar en installateur. Hoe realiseer je een succesvolle implementatie? Denk aan deze vijf aandachtspunten:
- Datakwaliteit: Het is essentieel om te zorgen voor betrouwbare en accurate data over het energieverbruik.
- Monitoring en Analyse: Er zijn systemen en expertise nodig om het energieverbruik effectief te monitoren en te analyseren.
- Standaardisatie: Het ontwikkelen van een uniforme standaard voor het meten en rapporteren van het werkelijke energiegebruik is belangrijk.
- Kosten: De implementatie van meetapparatuur en monitoringssystemen kan kosten met zich meebrengen.
- Gedragsaspecten: Het is belangrijk om rekening te houden met de invloed van gebruikersgedrag op het energieverbruik.
De Rol van de Installateur en Financiering
De installatiesector speelt een cruciale rol in de transitie naar meer energie-efficiënte gebouwen. Installateurs kunnen helpen bij het implementeren van meet- en monitoringssystemen en bij het adviseren over energiebesparende maatregelen.
Ook de financiële sector kan een belangrijke rol spelen door financiering beschikbaar te stellen voor verduurzamingsprojecten en het meten van werkelijk energiegebruik. Er zijn mogelijkheden voor subsidies en andere financiële instrumenten die de businesscase voor verduurzaming aantrekkelijker maken. Het begin is de leidende gedachte, zoals die verwoord is op de site van Raad voor Ondernemend Nederland (RVO).
Meer info over de WEii-opleiding
Heb jij ervaring mee de WEii? Laat het hieronder weten en help je vakgenoten verder.