Onderzoek naar duurzame renovatieprojecten na felle brand
De Taskforce Brandveiligheid van de Stroomversnelling doet onderzoek naar de brandveiligheid bij renovatieconcepten. Aanleiding is een rapport van de Brandweer Gelderland-Midden en Crisislab na een felle brand.
De brand in juni 2023 maakte 8 gezinnen dakloos. Al snel kwamen er vraagtekens over de rol van de duurzame materialen en installaties die daar werden aangebracht. Bedoeling van de Taskforce is te onderzoeken welke risico’s de nieuwe technieken met zich meebrengen. Specialist in brandveiligheid Efectis ondersteunt het onderzoek.
Biobased isolatie onder de loep
In heel Europa worden steeds meer gevelplaten verwerkt in of tegen woningen. Die zijn in toenemende mate biobased. Daarnaast wordt steeds meer houtbouw toegepast. De brandweer moet gebouwbranden met dergelijke materialen op andere manier bestrijden. Die kennis is er onvoldoende, en ook regelgeving loopt hier echter op achter.
Daarnaast zien Efectis en De Stroomversnelling dat kennis van brandveiligheid in bouw en installatie achterblijft. Dat komt omdat fabrikanten vooral kennis hebben van hun eigen materialen, maar die kennis ontbreekt in samenhang met andere materialen als ze worden toegepast.
Veilige producten, onveilig combinaties
Zo blijken er woningbranden met zonnepanelen. Uit onderzoek blijkt dat glas-glas panelen brandveiliger zijn dan andere pv-panelen, maar dat weer afneemt als de installatie niet brandveilig gebeurt en ze op een dak komen te liggen met biobased dakisolatie. De materialen los van elkaar kunnen dan wel brandveilig zijn, het geheel is dat soms niet meer.
De insteek van de Taskforce is om te kijken hoe vergunningen voor duurzame renovatieprojecten wel verleend kunnen worden, terwijl de brandveiligheid gegarandeerd blijft.