Nieuwsbericht

Ooijevaar isoleert daken met vlas

Ooijevaar Bevlogen Bouwers isoleert daken met het natuurproduct vlas. Bouwen met deze biobased grondstof is niet alleen goed voor de natuur. Ook de vakmensen van Ooijevaar zijn er blij mee, omdat het materiaal goed kan worden bewerkt en de vlasdekens geen jeukende handen opleveren. Ooijevaar werkt ook steeds vaker met biobased verf, experimenteert met houtbouw en focust op nieuwe mogelijkheden voor demontage & hergebruik van bouwmaterialen.

Profielfoto van Arjan Walinga
16 mei 2024 | 2 minuten lezen

Overheidsdoelstellingen

Nederland wil in 2050 grondstoffenneutraal zijn. Hierover staan bindende afspraken in het Grondstoffenakkoord en de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie.  Biobased bouwen is een van de kansrijke mogelijkheden om klimaatneutraal te presteren, omdat biobased bouwgrondstoffen door fotosynthese CO2 uit de lucht vasthouden.

Wat zijn biobased materialen?

Biobased materialen zijn grondstoffen die natuurlijk en hernieuwbaar zijn. Het zijn gewassen die weer kunnen aangroeien, zoals hout, vlas, hennep en bamboe. Maar ook biomassa uit afvalstromen van de land- en tuinbouw kan worden omgezet naar bruikbaar bouwmateriaal. Biobased materialen zijn herbruikbaar en op veel verschillende manieren in te zetten. Vlas heeft een goede isolerende, vocht- en warmte-regulerende werking. Het is dus perfect te gebruiken als isolatie. Als het materiaal ‘op’ is, kun je het teruggeven aan de natuur.

Duurzaam en biobased bouwen

Biobased materialen zijn op veel manieren te gebruiken in de bouw. Een aantal voorbeelden: herbruikbare vezelplaten van zeewier, duurzaam hout voor de constructie, rieten daken, vlas voor versteviging en hooi als isolatiemateriaal. Om de bouw nog duurzamer te maken, kun je daarnaast slim omgaan met de constructie. Je maakt dan een woning of gebouw zodanig dat onderdelen eenvoudig te demonteren zijn. Zo kun je onderdelen gemakkelijker vervangen en hergebruiken in plaats van slopen. Het doel is om in de toekomst volledig circulair en duurzaam te bouwen. Hierbij is er een gesloten kringloop en gooi je geen materialen meer weg. Afval krijgt een nieuwe functie, restmateriaal wordt optimaal gerecycled en biobased materialen worden gecomposteerd.

Biobased verven

Bij biobased verven zijn de grondstoffen die op aardolie zijn gebaseerd (vooral bind- en oplosmiddelen) deels vervangen door herwinbare materialen die snel groeien.

Kennisbank biobased en circulair bouwen

Op deze Kennisbank Biobased Bouwen staat informatie over beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van biobased materialen, producten en bouwconcepten.

Meer over beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van Biobased Bouwen.

Bijeenkomsten Groene Huisvesters

Groene Huisvesters organiseert informatieve bijeenkomsten voor woningcorporaties die hun woningen willen verduurzamen. Verschillende experts vertellen over mogelijkheden en innovaties bij bijvoorbeeld gasloos bouwen, circulair bouwen, klimaatadaptatie en gebruik van biobased materialen. Je kan je hiervoor aanmelden, liefst samen met de corporatie waarvoor je werkt.

Meer over circulair bouwen op de website van de Groene Huisvesters.