Blog

Het antwoord op netcongestie: just add water

Door de netcongestie in Nederland lijkt het het niet juiste moment om een warmtecentrale op elektriciteit te realiseren. Maar de warmtecentrale van DEVO in nieuwbouwproject Veenendaal-Oost kan er toch komen. Dankzij de warmtebuffer op groene stroom.
Profielfoto van Lennert Hut
29 mei 2024 | 2 minuten lezen

Het project richt zich op de bouw van een innovatieve, all-electric energiecentrale die niet alleen 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater voorziet, maar ook bijdraagt aan het verminderen van netcongestie. Dit wordt bereikt door het gebruik van een grote warmtebuffer, waardoor de belasting op het elektriciteitsnet aanzienlijk vermindert. Het eerder opgewarmde water voorkomt dat er ook door de centrale elektriciteit wordt gevraagd voor opwarming van het water.   

Warmtebuffer: De Sleutel tot Duurzaamheid en Flexibiliteit
In Veenendaal-Oost bouwt Linthorst Techniek een energiecentrale die een 1500 m³ warmtebuffer integreert. Deze buffer maakt het mogelijk om duurzame elektriciteit op te slaan wanneer deze goedkoop is en te gebruiken wanneer de vraag en de prijzen hoog zijn. Dit systeem, bekend als het HoCoSto-systeem, wordt naast de energiecentrale ingegraven en werkt in combinatie met verschillende warmtepompen. Deze aanpak vermindert de noodzaak voor extra elektriciteit tijdens piekuren, waardoor netcongestie wordt tegengegaan.

Aanpassingen in NTA 8800 voor een Duurzamere Toekomst
De recente aanpassingen in de NTA 8800-regelgeving stimuleren het gebruik van buffering in installaties. Voorheen werd er geen rekening gehouden met het moment van elektriciteitsafname, maar nu wordt dit wel gewaardeerd. Dit moedigt bedrijven aan om systemen te ontwikkelen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook bijdragen aan de vermindering van netcongestie. 

De energiecentrale in Veenendaal-Oost neemt bijvoorbeeld alleen stroom af wanneer de spotprijzen onder het niveau van de day-aheadmarkt liggen, wat betekent dat de elektriciteit afkomstig is van 100% duurzame bronnen​​.

Netcongestie

Het slaan van de eerste paal van de centrale in februari 2024.

Capaciteitsbeperkend contract tegen netcongestie
Om netcongestie te verminderen, heeft Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO) een capaciteitsbeperkend contract afgesloten met netbeheerder Liander. Dit contract beperkt de stroomafname in de ochtend en avond, de momenten waarop de vraag naar elektriciteit het hoogst is. Hierdoor wordt de belasting op het net verminderd en kunnen de warmtepompen optimaal functioneren zonder extra druk op het elektriciteitsnet​​.

Duurzaamheid en Betaalbaarheid: Een Win-Win Situatie
Naast de voordelen voor het elektriciteitsnet biedt de warmtebuffer ook economische voordelen. Door stroom alleen te gebruiken wanneer deze goedkoop en duurzaam is, worden de kosten voor fossiele brandstoffen verminderd. Bovendien is de warmtebuffer veel duurzamer en kostenefficiënter dan elektrische accu's, die afhankelijk zijn van zeldzame materialen zoals lithium. Een thermische buffer daarentegen bestaat uit eenvoudig te verkrijgen materialen zoals water en isolatie​​.

Toekomstperspectieven: Uitbreiding naar Bestaande Bouw
Hoewel dit systeem momenteel is ontworpen voor nieuwbouw, zoals de wijk Groenpoort in Veenendaal-Oost, ziet Linthorst Techniek ook mogelijkheden voor toepassing in bestaande bouw. Warmtebuffering wordt gezien als een cruciale factor in de duurzame energietransitie, doordat het flexibiliteit biedt aan de warmtekant die veel makkelijker te realiseren is dan aan de elektriciteitskant. 

Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk off-grid te kunnen functioneren, bijvoorbeeld door installatie van zonnepanelen die overdag stroom opwekken en deze als warmte opslaan voor gebruik 's nachts.

Duurzame Oplossing voor Netcongestie
Het project in Veenendaal-Oost toont aan dat innovatieve oplossingen zoals warmtebuffers essentieel zijn voor het aanpakken van netcongestie. Door het gebruik van duurzame elektriciteit en slimme samenwerking met netbeheerders, biedt dit project een blauwdruk voor toekomstige energienetten die zowel duurzaam als flexibel zijn. Het succes van deze aanpak kan een significante impact hebben op hoe we omgaan met de groeiende vraag naar elektriciteit en de uitdagingen van netcongestie in de toekomst​​.

Door het integreren van deze innovatieve oplossingen, toont Veenendaal-Oost aan dat het mogelijk is om een duurzame en toekomstbestendige energievoorziening te creëren die niet alleen het milieu ten goede komt, maar ook economische voordelen biedt. 

Deze benadering kan dienen als inspiratie voor andere gemeenschappen die voor soortgelijke uitdagingen staan.

Dit blogartikel is gebaseerd op "Onze warmtecentrale kan dagenlang warmte halen uit de buffer” uit TVVL Magazine april 2024. Lees het artikel op de site van TVVL.