Blog

Gedistribueerde audio in Smart Homes

Profielfoto van Redactie KNX Nederland
26 mei 2023 | 2 minuten lezen

Basisprincipes van muziek

Smart Home ontwerpers en -installateurs dienen te beschikken over een uitgebreid palet aan kennis, systemen en installatievaardigheden op het gebied van laagspanningsdiensten. Muziek en televisie zijn daar twee elementen van, die met elkaar verweven zijn. Gelukkig zijn muziek- en tv-systemen veel minder ingewikkeld dan vroeger. Het digitale tijdperk heeft grote vooruitgang gebracht op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en eenvoud.

Dus, wat moeten we weten van de fundamenten? Dit is grofweg op te splitsen in 3 elementen:

  • Gedistribueerde audio.
  • Stand-alone Hi-Fi.
  • Soundbars/tv/bioscoop.

Deze drie elementen zetten we uiteen in drie blogs. In dit blog gaan we in op het eerste element: gedistribueerde audio.

Gedistribueerde audio

Gedistribueerde audio is het meest eenvoudig van de drie. Vanuit een ontwerpperspectief kijken we naar het plaatsen van een paar stereoluidsprekers in een kamer, waarschijnlijk in het plafond. Vervolgens laten we per luidspreker een 2-aderige kabel terugleiden naar een centrale locatie. Op die locatie spelen 2 belangrijke factoren; ruimte en ventilatie. Verschillende fabrikanten maken geweldige systemen die de mogelijkheid bieden om muziek van telefoons of servers te streamen, maar ze hebben allemaal ruimte en ventilatie nodig omdat versterkers nogal wat warmte afgeven terwijl ze draaien.

Ook voor de plafondluidsprekers zijn er 2 factoren om rekening mee te houden: kwaliteit en brandwerendheid. Beschouw elke kamer in een gebouw als een apart compartiment. Elk van die compartimenten moet een brandwerendheid van 30 minuten hebben om interne branduitbreiding te voorkomen of te vertragen. Zodra we een luidspreker in het plafond hebben geïnstalleerd, hebben we een gat geprikt door die brandwerende laag van 30 minuten (gipsplaten worden doorgaans beoordeeld als een brandwerendheid van 30 minuten). Dat betekent dat we ofwel de bouwers moeten vragen om de luidsprekeropening uit te sluiten, ofwel een brandwerende kap moeten toevoegen om de integriteit van de brandwerendheid in het compartiment te behouden.

Zoals alle dingen, heeft kwaliteit een prijs. Als vuistregel geldt: hoe beter de luidspreker, hoe hoger de prijs. Plafondluidsprekers met een backbox zijn inderdaad waarschijnlijk van hogere kwaliteit – de prestaties van de luidspreker kunnen tijdens het ontwerp worden gemeten, in tegenstelling tot een open-back luidspreker waarbij de ontwerpers geen controle hebben over wat er aan de achterkant van de luidsprekerconus gebeurt. Dus, als je op zoek bent naar hoogwaardige in-plafond- (of in-wall-) luidsprekers, houd dan je ogen open voor luidsprekers die zijn ontworpen met een achterkap die in het plafond past - het zou zelfs het probleem met de brandvoorschriften kunnen oplossen.

KNX-besturing

Het is de moeite waard om te overwegen om KNX te integreren met audio. Veel KNX-apparaten maken verbindingen met muziekservers mogelijk, zodat afspeellijsten gemaakt en bewerkt kunnen worden. Op een meer pragmatisch niveau is het vaak handig om eenvoudige functies zoals Afspelen/Stoppen/Pauzeren en volumeregeling via toetsenborden op de muur te bieden om ervoor te zorgen dat de mensen in de kamer controle hebben over wat er gebeurt. Er zijn verschillende interfaces beschikbaar die het doorgeven van commando's tussen de systemen is uiterst eenvoudig maken.

Met een beetje ontwerpkennis en een paar pragmatische keuzes van audiocomponenten kunnen we overal in huis muziek krijgen. In deel 2 en 3 gaan we verder in op de beginsels van audio voor de Smart Home installateur.