Blog

Een introductie in audio voor de KNX Professional. Deel 2 – Hi-Fi

Profielfoto van Redactie KNX Nederland
4 augustus 2023 | 1 minuut lezen

Aansluitend op het vorige artikel over gedistribueerde audio, wordt er nu gekeken hoe Hi-Fi past in de wereld van KNX. In de vorige editie kun je meer lezen over de basisprincipes van de muziek en de KNX-besturingen.  

Hi-Fi 
De term Hi-Fi stamt uit de jaren 1950. Het werd gebruikt om audioapparatuur te beschrijven dat muziek kon produceren. Neem als voorbeeld een opnamestudio waar een band of artiest een lied opneemt. Het geluid wat daar geproduceerd wordt is tweedelig: de ruimte, de akoestiek van de ruimte en de apparatuur. De kwaliteit van het geluid is belangrijk. Een ander belangrijk onderdeel bij het opnemen van muziek is de bron. Met de bron bedoelen we de muzikanten.  

Hi-Fi bestaat uit drie elementen:  

  • De Bronapparatuur 

  • De versterking 

  • De luidsprekers 

Elk component moet de muziek zo goed mogelijk weergeven met de originele opname. Er worden geen kleuringen, ruisartefacten of andere unieke geluiden toegevoegd. Zo blijft het origineel en trouw aan de muziek.  

Digitaal streamen 
Bij Hi-Fi zijn er belangrijke punten om over na te denken. Digitaal streamen is daar één van. Het beste geluid begint altijd met de bron. Dat noemen we een digitale stream. Zo zal de Tidal (Premium) streamingdienst beter geluid produceren dan opnames die gecomprimeerd zijn tot mp3-formaat. Waarbij een mp3-bestand 128 kbps heeft, heeft de streamingdienst 1411 of 9216 kbps. Een mp3 heeft een lagere kwaliteit, wat je onder andere kan merken als je de muziek afspeelt door een paar hoogwaardige luidsprekers.  

Om een leuk feitje erin te gooien. Wist je bijvoorbeeld dat op een platenspeler de naald op twee punten goed zit ten opzichte van de groef (90o), de rest van de boog is een compromis in geluidskwaliteit. 

De juiste reproductieapparatuur 
Als je niet bekend bent met versterker- en luidsprekercombinaties, is het aan te raden professioneel advies aan te vragen. De meeste Hi-Fi winkels werken met audio in meerdere ruimtes, maar houden zich niet bezig met KNX-installaties. Bij Hi-Fi draait alles om kwaliteit, terwijl bij audio in meerdere ruimtes alles draait om gebruiksgemak. Het integreren van KNX en Hi-Fi is misschien niet hetgeen wat werkt, maar met de juiste kennis kunnen klanten geholpen worden met beide items om hun verlangens te vervullen.  

Lees deel 1 hier.