Blog

KNX als platform bij grootschalige bouwprojecten

Profielfoto van Redactie KNX Nederland
28 juli 2023 | 1 minuut lezen

Hoe zet je technologie in om niet alleen energie-efficiëntie te verbeteren, maar ook de interactie tussen mens en gebouw te verbeteren? Denk daarbij aan het samenvoegen van apparaten en connectiviteit, visuele weergave van gebouwbeheer, gegevensbeveiliging en rapportage van prestatie-indicatoren van gebouwen. De verwachtingen voor toekomstbestendige gebouwen worden steeds hoger. Voor infrastructuurprojecten in woon- en kantoorcomplexen wordt de vraag naar comfort en veelzijdigheid in het beheer van HVAC, toegangscontrolesystemen en verlichting steeds groter. Daarnaast neemt de wereldwijde beweging richting energieneutrale gebouwen snel toe, als reactie op klimaatverandering en de energiecrisis. Hoe mens en gebouw samenwerken speelt een cruciale rol bij het bereiken van gebruikscomfort, energie-efficiëntie, onderhoudsgemak en nog veel meer. Door gebouwautomatisering te vertalen naar een gebruiksvriendelijk platform waarmee eindgebruikers dagelijks goed kunnen werken, kan deze complexiteit beheerd worden. Als installateurs en technici moeten we een goede mix van veiligheid, ontwerp, partnerschap en service creëren om slimme diensten in grootschalige bouw te leveren.

De juiste beslissingen in een vroeg stadium nemen

Al bij de aanvang van grootschalige bouwprojecten spelen er veel verschillende belangen. Architecten, consultants en planners leggen de gebouwspecificaties van de constructie vast, waarna de aannemers met die specificatie aan de slag gaan. Daarom is het ontzettend belangrijk dat thema’s zoals interactie tussen mens en gebouw, energie-efficiëntie, en softwarekeuze voor gebouwbeheer al in die specificatiefase van het ontwerp worden meegenomen.

Voordelen van KNX

Omdat KNX een open standaard is, heeft het de mogelijkheden om tegemoet te komen aan de nieuwste trends in grootschalige bouwprojecten. Het platform is bruikbaar voor vele fabrikanten, waarbij de ontwerpsoftware ETS merkonafhankelijk is. Daarnaast is het mogelijk om met KNX verbinding te maken met andere bouwsystemen. Met meer dan 8.000 KNX-compatibele producten en ruim 100.000 KNX partners over de hele wereld, is alles mogelijk met KNX. De veelzijdigheid van hardware- en softwareoplossingen van KNX kan alle uitdagingen van een modern bouwproject aan. Benieuwd naar voorbeelden van (grootschalige) KNX-projecten? Kijk op onze website: https://www.knx.org/knx-nl/voor-professionals/projecten/