Nieuwsbericht

Op weg naar 60 procent minder stikstof uitstoot in de sector

Maurits Dekker is, samen met Robert Bezemer van TNO, verantwoordelijk voor de Programmalijn Prefab binnen het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Het deelprogramma wordt gefinancierd door het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO)[1] en is gericht op toepassen en opschalen van emissie-reducerende innovaties. Een hele mond vol. Maar waar het op neer komt, is dat de bouw in 2030 zo’n zestig procent minder stikstof uitstoot, 75 procent gezondheidswinst heeft geboekt en 0,4 Mton CO2-reductie heeft gerealiseerd.

Profielfoto van Hans Ouwerkerk
11 oktober 2024 | 1 minuut lezen

Om dit alles te bereiken, werken in het programma SEB marktpartijen, brancheorganisaties, de rijksoverheid, medeoverheden en kennisinstellingen samen. “We moeten als sector schoner gaan werken. Dan heb je het in eerste instantie over het toepassen van bijvoorbeeld roetfilters, katalysatoren en elektrisch materieel. En in tweede instantie past in het grotere plaatje dat we naar een andere manier van werken gaan. Dan heb je het dus over produceren in de fabriek en het assembleren op de bouwplaats.”

Dat is ook het onderwerp van de nieuwe SEB programmalijn Prefab: toepassen en opschalen van emissie-reducerende innovaties. “We willen in dit programma een slag maken met innovaties die bedacht zijn. Wat is het effect van die andere manier van werken? Wat is het effect op emissiereductie op de bouwplaats als je daar een woning alleen maar in elkaar hoeft te zetten? Daarvoor werken we ook samen met digiGO en de Topsector Logistiek en hun deelprogramma’s voor digitalisering en Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek. Hoe kan je nou door slimmer samen te werken, verspilling voorkomen? Wat betekent logistiek voor emissiereductie op de bouwplaats. Kunnen we bijvoorbeeld met hubs aan de rand van de stad gaan werken en van daaruit de spullen naar de bouwplaats vervoeren?”

De routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen, die door TNO-analyses getalsmatig wordt ondersteund, geeft de concrete stappen voor de inzet van bouwmaterieel voor de komende jaren. Nieuwere technologie heeft ook minder uitstoot. Ruim veertig organisaties hebben hierover afspraken gemaakt in het SEB Convenant. Dat dit nieuwe programma eraan bijdraagt om die zestig procent reductie in 2030 te behalen, daarvan is Dekker overtuigd. “Het vorige programma, Emissieloos Bouwen, heeft laten zien dat er substantiële reducties te bewerkstelligen zijn. Juist ook door prefabricage. En uiteindelijk moet het door opdrachtgevers worden uitgevraagd. Juist door ook op een andere manier te gaan bouwen, kunnen we een enorme slag maken in aanvullende reducties ten opzichte van alleen al de materieel verbetering, waardoor het realiseren van die doelen haalbaar wordt.”

Lees het hele interview met Maurits Dekker in IMPACT.