Nieuwsbericht

Goede start voor MEER-subsidie voor grootschalige snelle renovatie

De Maatwerksubsidie Meerjarige Experimenten Effectieve Renovatiestromen (MEER) is goed van start gegaan. De pot is sinds november vorig jaar gevuld met 30 miljoen euro en vier partijen hebben een project voorgedragen. Dat zegt Ivo Opstelten van de Stroomversnelling.

Profielfoto van Lennert Hut
13 februari 2024 | 1 minuut lezen

Naast de vier partijen zijn er meer gegadigden, die waarschijnlijk in de toekomst ook een aanvraag willen doen voor MEER-subsidie.

Volgens Opstelten lijken de projecten goed aan te haken bij de doelstellingen van MEER. De subsidie is bedoeld voor grootschalige, langjarige renovatieprogramma’s met een hoog verduurzamingsniveau. Niet alle projecten zijn op dit moment al helemaal compleet, maar inhoudelijk ziet het er goed uit, aldus Opstelten.  

Sneller woningen verduurzamen met minder kosten

Met de ondersteuning van MEER kunnen koplopers laten zien dat een industriële en gestandaardiseerde aanpak de productiviteit en kosteneffectiviteit bij renovaties verbetert. Het resultaat: de zo gewenste versnelling in de woningbouw, tegen lagere kosten voor verduurzaming. Minimaal doel is 50% CO2-besparing.

Voor het doen van een aanvraag moet een model Programmaplan volledig worden ingevuld en er moet een rekenmodel voor CO₂-reductie worden ingediend.

Duurzame subsidie aanvragen

De documenten kunnen worden gedownload vanaf de site van het ministerie van BZK. In het rekenmodel wordt ook berekend wat de opschalingspotentie (direct/indirect) is van de aanpak. Voorwaarde is ook een kennis- en leerplan voor het programma en hoe het programma wordt ingericht.

De subsidieregeling MEER (eerste tranche) is beschikbaar tot 1 mei 2024.