Nieuwsbericht

“Samen de schouders eronder voor een duurzamer Nederland!” - terugblik Building Holland 2021

Profielfoto van Femke van Egmond
11 november 2021 | 2 minuten lezen

Voor de 6e keer op een rij waren wij aanwezig op Building Holland en wij kijken terug op 3 mooie dagen waarin we elkaar hebben kunnen ontmoeten, kennis hebben gedeeld en waarin samenwerkingen weer een stap verder zijn gebracht. We geven je graag een korte update.

Vanuit het TVVL metathema ‘inzicht in een gezonde en circulaire gebouwde omgeving’ hebben bezoekers aan Building Holland kennis kunnen maken met TVVL als belangrijke kennispartner in de technologiesector. Onze stand bleek weer een mooie ontmoetingsplaats voor nieuwe contacten en oude bekenden. Daarnaast hadden we ook enkele krachtige kennissessies in het programma. Wij staan met z’n allen voor een enorme uitdaging en de duurzaamheidsdoestellingen liegen er niet om. Tijdens 3 TVVL minisymposia op het podium Energietransitie keken we hoe we samen verder kunnen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Zo lichtten Ronald Spoelstra (Innax) en Michiel van Bruggen (TVVL Expertgroep Klimaattechniek) o.l.v. Martin Mooi  (BGBC) de methode, toepasbaarheid en data uitwisselingsmogelijkheden met WEii toe. WEii staat voor Werkelijke Energie Intensiteit Indicator, een uniforme en objectieve methode om de werkelijke energie intensiteit van gebouwen te bepalen. Aan de oproep om Weii te gebruiken wordt hopelijk volop gehoor gegeven.

Marije te Kulve (bba Binnenmilieu) en Wilfred van der Plas (DWA) presenteerden tijdens het minisymposium Gezondheid en kantoor het Programma van Eisen Gezonde Kantoren, wat gebruikt kan worden om de gewenste binnenmilieuprestaties van een kantoor vast te stellen. Daarnaast gingen zij in op het nieuwe Binnenklimaatlabel. Met dit label wordt inzichtelijk gemaakt met welke klasse de prestaties van het kantoorgebouw overeenkomen.

Tot slot vertelden Roelant van der Putten (TVVL Expertgroep Klimaattechniek), Gerard Mojet (Carrier) en Allard Lambers (TVVL Expertgroep Circulaire Installaties)  in het minisymposium Circulariteit over circulariteitsaspecten van klimaatinstallaties en toekomstbestendige gebouwen.  Een toekomstbestendig gebouw is een gebouw dat op langere termijn nog steeds voldoet aan de eisen en wensen van de gebruiker, óók als die wensen tussentijds veranderen.  Om meer aandacht te vragen voor aanpasbaarheid van klimaatinstallaties is de Wegwijzer Aanpasbaarheid Klimaatinstallaties opgesteld. Hiermee kan de aanpasbaarheid van klimaatinstallaties integraal worden verweven in het gebouwontwerp.

Een ander hoogtepunt op de eerste dag van Building Holland was de aankondiging van de oprichting van het Gilde van Verduurzamers, dat zich wil zich ontwikkelen tot de beroepsvereniging van alle professionals in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het gilde zet zich in voor kennisdeling en kennisontwikkeling dwars door alle branches in de sector heen: van bouwers en installateurs tot beleidsmakers en adviseurs.

Ook sloten bezoekers tijdens Building Holland 2021 op dinsdag aan bij onze innovatietafel, waarin TVVL kennispartners Orange Climate, Bosch, Nieman en Carrier door trendverkenner Wim van Rooijen werden uitgedaagd om hun visie op de rol van de branche en daarmee hun rol als koplopers in de industrie binnen het verduurzamingvraagstuk te delen. Met elkaar de schouders eronder zetten en niet wachten op de ideale oplossing, aandacht voor instroom opleidingen en de oproep om ook het plezier te behouden waren de belangrijkste aandachtspunten in dit gesprek.

Kortom, Building Holland 2021 bood weer voldoende inspiratie!


PS wil je nog meedoen met onze speciale beursactie? Scan de QR code in onze beurskrant om de komende drie edities van TVVL Magazine gratis te ontvangen! Wacht niet te lang, want deze actie geldt tot en met donderdag 18 november 2021.

PPS Ben je
benieuwd naar alle projecten en publicaties van TVVL in 2021 die we tijdens Building Holland hebben laten zien? Bekijk dan de video met de 'TVVL wall of fame'.