Blog

Energiemanagement: het drijvende duurzaamheidsproject MAC1010

Het voormalige marineschip MAC1010 werd in 2016 omgebouwd tot een hoogwaardige woning en wordt nu met een energiemanagementsysteem met KNX uitgerust.
Profielfoto van Redactie KNX Nederland
3 oktober 2022 | 2 minuten lezen

De klimaatverandering, de stijgende energiekosten en de veranderingen in de bouwvoorschriften zijn belangrijke kwesties die duurzaamheid op de voorgrond hebben geplaatst in de gesprekken die professionals dagelijks voeren met klanten en bestekschrijvers. In een duurzaam huis wonen betekent niet dat je je van het stroomnet moet afkoppelen, maar wel dat je technologie in huis moet halen die het energieverbruik efficiënter beheert en ook nog eens je levensstijl verbetert.

Oorspronkelijk werd de MAC1010 gebruikt bij de verbouwing van nucleaire schepen om de hoofdgeneratoren te testen. Het ontwerp van het voormalige marineschip was 0 % efficiënt, waarbij grote hoeveelheden energie werden verspild. Nu begint het vaartuig echter een nieuw leven als een superefficiënt ‘proof of concept’, waarbij hernieuwbare energiebronnen en geavanceerde technologieën worden gebruikt om duurzaamheid te testen en te demonstreren. 

Het plan voor duurzaamheid

De MAC1010 haalt tegenwoordig minder dan een kwart stroom vanaf de wal, in vergelijking met een standaard huishouden. Er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en een luchtwarmtepomp om meer elektriciteit op te wekken, plus batterijen om de toevoer te compenseren wanneer er geen zonne-energie beschikbaar is. Met deze strategie wordt verwacht 75 % minder koolstof te gebruiken dan een standaardinstallatie in een woning.

KNX maakt het mogelijk om ononderbroken energie te beheren in het hele schip (dat is gemodelleerd naar een huis met drie slaapkamers), om te worden verbruikt of opgeslagen afhankelijk van veranderingen in de omgeving en de behoeften van de gebruikers. Het verbindt alle technologieën en producten met één enkel controle- en rapportagepunt.

KNX als backbone

De KNX-logica zal de essentiële en niet-essentiële stroom beheren en de nodige intelligentie bieden om af te sluiten wat niet nodig is of niet wordt gebruikt. Met een smartphone app is de beschikbare energie in real time te monitoren en rapporteren, en wordt er zicht gegeven op wat beschikbaar is en wat wordt opgeofferd en informatie raadplegen die aantoont dat de inkomende netvoeding niet wordt gebruikt.

Inzicht in hoeveel energie de MAC1010 gebruikt en waar, is essentieel om kennis te verzamelen om de energieprestaties voor de systemen van onze klanten te optimaliseren. Jung KNX-actors en multisensor-kamerbedieneenheden en een Theben weerstation leveren de gegevens waarmee de prestaties van het systeem voortdurend worden gecontroleerd en geanalyseerd.

De Basalte Core zal als logische server dienstdoen en het energieverbruik voor ons, als eindgebruiker, weergeven.

Conclusie

De MAC1010 is meer een experimenteel model dan een demo-installatie. Hoewel het schip vol zal zitten met slimme technologieën zoals een 4K-bioscoopzaal en een high-end audiosysteem, is het vooral de bedoeling om hiermee onze automatiseringsprojecten te verfijnen en de opgedane kennis te implementeren in het voordeel van onze klanten.

KNX biedt de flexibiliteit om een aantal verschillende technologieën te installeren en ze in één enkel ‘proof of concept’ samen te brengen. Zicht hebben op alle functies en in staat zijn om klanten inzicht te bieden zodat ze het systeem en eventuele uitdagingen kunnen begrijpen, zijn zaken die al in praktijk worden gebracht met de Digital Butler smart home management service. Het betekent dat de bron van elk probleem geïdentificeerd kan worden en mede daardoor de verantwoordelijkheid genomen kan worden of toegewezen kan worden, in tegenstelling tot het simpelweg afschuiven van de verantwoordelijkheid voor de fout binnen een subsysteem van een derde partij.

Het MAC1010 integratieproject is in volle gang met het streven om het model volgend jaar rond deze tijd klaar te krijgen. Intussen wordt het verhaal gaandeweg verteld om de industrie te informeren en te inspireren.