Blog

Volop dynamiek en kennisuitwisseling bij de KNX ETS6 Dag

Profielfoto van Redactie KNX Nederland
15 december 2021 | 2 minuten lezen

Op 25 november vond de ETS6 Dag plaats in Woerden. Hier werden verschillende presentaties gegeven over de vernieuwde Engineering Tool Software van KNX en over Cyber Security. Het eerste deel van de bijeenkomst kenmerkte zich door twee lezingen; over ETS6 en over smart buildings. Na die kennis-boost was het tijd voor een sociale boost: netwerken en samen eten en drinken.

Eric Zwemmer, KNX-tutor en directeur van Instaver trapte af met een korte en intensieve update over ETS6. Deze nieuwe programmeersoftware voor KNX-systemen is sinds eind september dit jaar verkrijgbaar en kent een flink aantal noviteiten en verbeteringen. Het zou te lang duren en te intensief zijn om alle verbeteringen voor het voetlicht te brengen. Daarom had Eric - die overigens ‘last minute’ een andere tutor verving - een keuze gemaakt uit enkele belangrijke vernieuwingen.

Maak systemen cyber secure

Maar voordat Eric kon starten, heette de dagvoorzitter Cas Wegman, operationeel directeur van TVVL, alle gasten welkom. En direct daarna gebruikte hij deze gelegenheid om de KNX Professionals namens het KNX-bestuur te wijzen op de veiligheid van KNX-systemen. Helaas zijn er in de afgelopen maanden, in Nederland maar zeker ook op vele plaatsen in Europa, diverse KNX-systemen ‘succesvol’ aangevallen door hackers. Een KNX-systeem kan daardoor volledig onbruikbaar worden. Hij deed dan ook een oproep aan iedereen aanwezig om zijn of haar ‘installed base’, alle KNX-installaties die je ooit hebt afgeleverd, te controleren. Staan er geen poorten open? Heb je voor een beveiligde toegang gezorgd, zodra systemen met internet zijn verbonden? Het is belangrijk, en het is een goede gelegenheid om weer eens met oude klanten in contact te komen. Wil je meer weten, download dan de KNX whitepaper Cyber Security, die gratis bij de Documentatie op Smart Inside te vinden is.

De weg naar Smart Buildings

Na Zwemmer was het woord aan Giovanni Oorthuizen, specialist Energy Building Solutions bij ABB. Hij liet in zijn presentatie zien wat een slim gebouw inhoudt en hoe vergaand de systemen in een ‘smart building’ worden gekoppeld en geïntegreerd. De basis zijn de ‘traditionele’ KNX-segmenten: verlichting, zonwering maar ook HVAC. Steeds vaker koppelen we daaraan ook de noodverlichting, via Dali, maar bijvoorbeeld ook energiemanagement, via Mbus of Modbus. Dit is essentieel als een gebouweigenaar energie asset management wil uitvoeren. Andere systemen die koppelbaar zijn, zijn de EV-laders, die bij steeds meer gebouwen in grote aantallen verschijnen. Vervolgens, zo zei Oorthuizen, is het nog een relatief kleine stap om ook allerlei sensoren, camerasystemen of frequentieregelaars van technische componenten te koppelen. Pas dan ontstaat een ecosysteem waardoor je van een smart building kunt spreken. Ben je zover, dan is de volgende stap om al die informatie onder te brengen in een Scada-systeem, waardoor data echt informatie wordt. Om de bedrijfszekerheid en toegankelijkheid te vergroten, kun je die data en informatie vervolgens nog onderbrengen in een cloud-oplossing, zoals Microsoft Azure. ABB gebruikt veelal Eisbaer als Scada-oplossing, maar deze markt is snel in ontwikkeling en er zijn diverse oplossingen voor handen.

Praten en informatie uitwisselen

Nadat de kennissessie was afgesloten, verplaatste het grote gezelschap zich naar een tweede zaal waar iedereen aan ruime tafels plaatsnam. Daar was drank, gezelligheid en een goede, stevige maaltijd. Maar vooral - te horen aan het luidruchtige en permanente geroezemoes van stemmen - heel veel tijd om elkaar weer eens te spreken en informatie uit te wisselen. Iets wat veel te lang op zich had laten wachten. Vandaar dat KNX Nederland voor 2022 in elk geval weer twee netwerkevents in de planning heeft staan.