Nieuwsbericht

Aangepaste richtwaarde "Micro-organismen in luchtbehandelingssystemen" van Binnenklimaat Nederland Focusgroep Binnenklimaatkeur Inspectie & Advies

Anno 2024 is het ventileren van gebouwen belangrijker dan ooit. Het merendeel van de utilitaire gebouwen maakt gebruik van mechanische ventilatie om een goede luchtkwaliteit te verkrijgen en behouden. Het ventilatiesysteem fungeert hiermee als de longen van het gebouw. De reinheid van het ventilatiesysteem dient daarom periodiek gecontroleerd te worden.

Profielfoto van Ruud Hennep
9 februari 2024 | 1 minuut lezen

Binnenklimaat Nederland Focusgroep Binnenklimaatkeur Inspectie & Advies zorgt ervoor dat het microbiologisch luchtonderzoek altijd voldoet aan de hoogste eisen. In dit kader heeft de Focusgroep eind vorig jaar de richtwaarden voor de aanwezigheid van micro-organismen in luchtbehandelingssystemen herzien. Deze richtwaarde is bedoeld om de microbiologische reinheid van luchtbehandelingssystemen in gebouwen te beoordelen. De update is daarom met name relevant voor technisch beheerders en installateurs, maar bijvoorbeeld ook voor preventiemedewerkers. 

De Focusgroep updatet periodiek haar richtlijnen met betrekking tot wetgeving, stand der techniek maar ook op basis van feedback vanuit het veld. Zo zijn bijvoorbeeld de richtlijnen voor de te plaatsen luchtfilters in utilitaire gebouwen aangepast en bleek uit feedback vanuit het veld dat de huidige richtwaarde, zoals omschreven in het meetprotocol, ruimte gaf voor eigen interpretatie. De vorige omschrijving van de richtwaarde omschreef enkele randvoorwaarden niet duidelijk genoeg, waardoor discussie kon ontstaan over de toegestane concentratie micro-organismen in de lucht. Om specifiek de nieuwe richtwaarde onder de aandacht te brengen heeft de focusgroep een leaflet ontwikkeld.