Nieuwsbericht

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt volgens Techniek Nederland nog steeds rond 7 jaar

Op 26 april 2024 verscheen in het AD een artikel met als kop ‘Terugverdientijd veel te rooskleurig’. Installateurs zouden hun klanten bewust op het verkeerde been zetten over de terugverdientijd.  Techniek Nederland neemt nadrukkelijk afstand van de toon en de inhoud van het artikel. Een vakbekwame, erkende zonnepaneleninstallateur maakt vóór het plaatsen van een zonnestroominstallatie een heldere en realistische berekening van de kosten en de te verwachten energieopbrengst.

Profielfoto van Dick Reijman
1 mei 2024 | 1 minuut lezen

De terugverdientijd van een zonnestroominstallatie hangt samen met een groot aantal factoren, waaronder:

  • de aanschafprijs van de zonnepanelen en de omvormer,
  • de kosten van het installatiewerk,
  • het elektriciteitstarief,
  • het stroomverbruik van de eigenaar van de zonnepanelen,
  • de mogelijkheid om de stroom die de zonnestroominstallatie teruglevert aan het elektriciteitsnet te verrekenen met stroom die de eigenaar afneemt van het net (de salderingsregeling),
  • heffingen die de energieleverancier in rekening brengt bij de eigenaar van de zonnepanelen,
  • de opstelling van de zonnepanelen (bijvoorbeeld georiënteerd op het zuiden of juist op het oosten en westen),
  • het aantal zonuren.

Bij het berekenen van de terugverdientijd van een zonnestroominstallatie doen we voor iedere hierboven genoemde factor een aanname. Gaan we bijvoorbeeld voor een installatie met tien zonnepanelen uit van een aanschafprijs van € 6.000,-, dan valt de terugverdientijd aanzienlijk langer uit dan wanneer we rekenen met een aanschafprijs van € 4.000,-.

Volgens Techniek Nederland ligt de terugverdientijd van een kwalitatief hoogwaardig zonnestroomsysteem op dit moment rond de zeven jaar. Daarbij baseren we ons op de actuele, gangbare prijzen en tarieven van hoogwaardige materialen. Maken andere organisaties dezelfde berekening op basis van andere prijzen en tarieven, dan zal daar een andere terugverdientijd uit rollen.

Op dit moment gaat veel aandacht uit naar de heffingen (‘terugleverkosten’) die energieleveranciers in rekening brengen aan eigenaren van zonnepanelen. Deze kosten zijn in veel gevallen niet of niet voldoende transparant. Daardoor ontstaat onzekerheid bij consumenten. Techniek Nederland vindt dat de energieleveranciers over de extra kosten zo snel mogelijk meer duidelijkheid moeten geven. Maar zelfs als de energieleverancier het maximale bedrag van 350 euro op jaarbasis berekent, zorgen zonnepanelen op het dak nog steeds voor een aanzienlijk lagere energierekening én een lagere uitstoot van CO2.