Nieuwsbericht

Bouwexperts: maak optoppen juridisch eenvoudiger

Het toevoegen van woningen op daken van bestaande appartementcomplexen, oftewel optoppen, moet juridisch eenvoudiger worden. In een brief aan Kamerleden dringt een team van experts uit de bouwwereld aan op versoepeling van de wetgeving voor optopprojecten. Optoppen is volgens de experts namelijk een snelle oplossing voor het realiseren van tienduizenden woningen.

Profielfoto van De Bouwcampus
14 maart 2024 | 1 minuut lezen

De voordelen van optoppen zijn overtuigend: het versterkt de bestaande wijken, voorkomt het volbouwen van gebieden waar bouwen ongewenst is en het verlicht de druk op natuurlijke gebieden. Door de noodzaak van lichte constructies wordt biobased bouwen gestimuleerd, wat bijdraagt aan de opslag van CO2. Maar nog belangrijker is dat optoppen voor veel verenigingen van eigenaren (vve) de oplossing is om enerzijds achterstallig onderhoud weg te werken en anderzijds de woningen verregaand te verduurzamen. De opbrengst van de nieuwe optopwoningen komt namelijk ten goede aan de eigenaars van de bestaande bouw.

 Het team van juridische, vastgoed- en bouwexperts signaleert een tendens dat steden en dorpen niet grenzeloos willen uitbreiden. Amsterdam maakte recent bekend de volgende 20.000 woningen binnen de stadsgrenzen te willen realiseren. Deze tendens, gekoppeld aan de duurzaamheidsambities van veel stedelijke gebieden om in het komende decennium energieneutraal te worden, maakt van optoppen een belangrijke stap richting de regeneratieve stad van de toekomst.

 Tegelijkertijd vormt de huidige wetgeving een flinke belemmerende factor. Zo moeten alle leden van een vve met een optopproject instemmen. In de praktijk blijkt dit niet eenvoudig. “Met de beperkte aanpassing van enkele wetsartikelen zou de drempel kunnen worden verlaagd naar bijvoorbeeld twee derde”, aldus de experts in de brief. De brief hebben zij naar de woordvoerders wonen van alle Tweede Kamerfracties gestuurd.