Nieuwsbericht

Draag bij aan een makkelijke en snelle EnergiePrestatie-berekening

Profielfoto van Esmeralda Pondman
14 februari 2023 | 1 minuut lezen

Het maken van EnergiePrestatie-berekeningen is een complexe en tijdrovende klus. Daarom werkt de expertgroep Klimaattechniek aan de ontwikkeling van een tool om dit proces sneller en makkelijker te maken. Hiervoor is echter input nodig uit de branche. Maak jij wel eens een EP-berekening en wil je bijdragen aan een snellere methode waar iedereen van profiteert? Wij zoeken naar voorbeeldprojecten van kantoren, jouw project kan hierbij helpen. Neem contact op via info@tvvl.nl

Voor de nieuwbouw van een gebouw of het afgeven van energielabel voor een bestaand gebouw is het nodig om een energieprestatieberekening (EP-berekening) te maken. Voor het maken van deze berekeningen is speciale software en expertise nodig. Daarnaast kost het maken van een berekeningen redelijk wat tijd met het invullen van tientallen of honderden parameters voor een gebouw.

Om dit proces sneller en eenvoudiger te maken, ontwikkelt de expertgroep Klimaattechniek een tool waarmee gebruikers eenvoudig dezelfde berekening kunnen maken, maar dan op basis van minder parameters. De uitkomsten van deze tool zijn weliswaar minder gedetailleerd dan die van de standaard EP-berekening, maar geven snel en eenvoudig een inschatting van de globale uitkomsten. Dit biedt twee grote voordelen:

  • Voor nieuwbouwprojecten kunnen gebruikers zoals architecten, ontwerpers en ingenieurs snel en eenvoudig zien of hun ontwerp voor het gebouw aan de nieuwbouw-eisen voldoet (BENG). Dit biedt alvast inzicht voordat de definitieve berekening wordt gemaakt. 
  • Voor bestaande bouw kunnen gebruikers als adviseurs, aannemers maar ook gebouweigenaren zelf eenvoudig inzicht in het energielabel van hun gebouw krijgen. Voor het gebouw zoals het nu is, maar ook wat het energielabel zou zijn als energiebesparende maatregelen worden genomen zoals de isolatie van het dak of de installatie van LED verlichting. Dit biedt gebruikers snel inzicht in wat er nodig is om aan het energielabel te voldoen.

Op dit moment wordt gewerkt aan de validatie van het rekenmodel. Hiervoor zijn voorbeeldprojecten nodig van EP-berekeningen. Met behulp van praktijkvoorbeelden kunnen we de tool uitgebreider valideren en komen we tot nog betere inschattingen voor de resultaten van de oorspronkelijke EP-berekening.

Heb jij een EP-berekening gemaakt voor een kantoorgebouw, en wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van deze nieuwe tool? Neem dan contact op via info@tvvl.nl. Projectgegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld en kunnen ook geanonimiseerd worden aangeleverd. Op dit moment zoeken we alleen projecten van kantoorgebouwen, zowel bestaande bouw als nieuwbouwprojecten. Projecten mogen worden aangeleverd als simulatiebestand of als PDF-rapportage.