Nieuwsbericht

Urgentie voor verduurzaming ontbreekt: ga aan de slag! 

Profielfoto van TVVL
27 september 2021 | 2 minuten lezen

‘Opschalen en opschieten’, zo klinkt het tijdens TVVL Directie College 2021. Het gebrek aan urgentie komt meerdere malen terug in de 3 colleges. ‘Schiet eens op met dat gepraat over het klimaat’ is dan ook een veelzeggende titel van een van de sprekers. De 3 zeer deskundige specialisten vertelden de circa 40 directieleden en managers dat het nu echt tijd is voor actie. ‘We weten wat we moeten doen. Waar wachten we nog op?’  

Officieel waren de Regionale Energiestrategieën en de rol van gemeenten het thema van het TVVL Directie College 2021. Maar waar het tijdens deze lezingen echt om ging was actie. Praten en plannen maken hebben we al voldoende gedaan. Natuurlijk, het is belangrijk dat de RES’en en in het verlengde daarvan de warmtetransitieplannen zijn gemaakt. Maar als de 3 specialisten het voor het zeggen hebben, gaan we snel aan de slag. Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda, Teun Bokhoven, voorzitter van de NVDE en David Peters, lid van de Raad van Bestuur van Stedin waren heel duidelijk in hun opvatting. We hebben genoeg tijd gespendeerd aan praten en plannen maken. Nu is het tijd om met z’n allen de schouders eronder te zetten. De technieken zijn er en het draagvlak hoeft ook geen probleem te zijn. De installatie- en bouwsector hebben alle kansen om deze operatie tot een groot succes te maken. 

Urgentie ontbreekt nog 
Het college van Marjan Minnesma heette niet voor niets ‘Opschalen en opschieten’. Met uitspraken als ‘Covid heeft geen moer geholpen’, als het om CO2-reductie gaat, of ‘we zijn te belabberd om onze CO2-uitstoot in 2030 naar nul te brengen’ zette zij al vroeg in haar presentatie de toon van de muziek. Een noodaanpak, zoals we bij Covid wel konden opbrengen, komt maar niet van de grond voor het klimaat. Terwijl die noodzaak volgens haar veel groter is dan bij Covid. Als het aan Minnesma ligt gaan we in 10 jaar naar 0 CO2-uitstoot.  Ze deed dan ook de dringende oproep om niet meer achterover te hangen en dan te denken: ‘moeilijk, moeilijk’. “Begin morgen en begin met elke partij die wil. Daar zijn er echt genoeg van. Maak het cool en groen, dat trekt voldoende mensen.” 

Sneller en met meer overtuiging 
Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, liet blijken dat het ook wat hem betreft niet snel genoeg gaat. Hoewel door het RES-proces, in zijn optiek wel bestuurlijke commitment is ontstaan, “duurt het allemaal te lang, is de participatie te laag, en ontbreken de middelen om echt door te pakken.” Ook Bokhoven is van mening dat we veel sneller en met meer overtuiging de crisis moeten aanpakken, willen we echte voortgang kunnen boeken. “Technisch hebben we niet veel vraagstukken op te lossen, maar qua wet- en regelgeving liggen er in ons land een paar forse uitdagingen.” Dat is waar de NVDE en Bokhoven zich hard voor maken. 

Energienetten als bottleneck 
Ook David Peters, lid van de raad van bestuur van Stedin Holding, noemt de opgestelde RES’en veelbelovend. Maar hij ziet veel werk in het verschiet om al die duurzaam opgewekte energie straks in goede banen te leiden. “Daar werken we hard aan. Tegelijk is er een grens aan de uitvoerbaarheid. Als we alle infra alleen al in het gebied van Stedin toekomstbestendig willen maken, moeten we laagspanningskabels aanleggen met een afstand van Rotterdam naar Ankara. Daar komt de verzwaring van het middenspanningsnet nog bij.” (…) “We hebben ons energiesysteem te politiek gemaakt en te lang genegeerd”, zo vindt Peters. Wel geven de RES’en hem en zijn collega’s meer zicht op de plekken waar zij nieuwe netcapaciteit moeten realiseren. Dat is zeker positief. 

Bekijk de aftermovie TVVL Directie Colleges en lees het uitgebreide verslag van deze bijeenkomt in TVVL Magazine nummer 5 die op dinsdag 26 oktober uitkomt.