Blog

Schaarste is helemaal niet erg

Schaarste kan motor voor innovatie en verandering zijn, schrijft Nynke Sijtsma, directeur van De Bouwcampus in haar column. Schaarste is daarmee een kans en geen bedreiging.
Profielfoto van De Bouwcampus
3 september 2024 | 1 minuut lezen

Schaarste dwingt ons tot innovatie. Immers, als middelen beperkt zijn, is creativiteit noodzakelijk en ontstaan er oplossingen die niet alleen de directe tekorten aanpakken, maar ook - en belangrijker nog - leiden tot systeemveranderingen.

Neem de uitdaging om in de brug bij Purmerend (A7) 50.000 gaten te boren in het beton. Je zou denken dat het tekort aan gekwalificeerde betonboorders ons dwingt om het proces opnieuw te overdenken: kunnen we het aantal benodigde gaten verminderen, of kunnen we nieuwe arbeiders sneller opleiden? Of misschien kunnen we wel nieuwe methodes of machines ontwikkelen die minder arbeidsintensief zijn? Met andere woorden, de schaarste aan boorders zou ons moeten aanzetten om al deze mogelijkheden te verkennen. Met wellicht baanbrekende vooruitgangen in bouwtechnologie tot gevolg.

Rijkswaterstaat zet vaak de sluizen open voor alle aannemers die dat project willen uitvoeren. Het gevolg is niet zelden zeven of acht aanbiedingen. Door dit tot twee of drie te verminderen, stroomlijnen we het proces en maken we beter gebruik maken van onze beperkte middelen. Hierdoor ontstaan efficiëntere inkoopprocessen en heb je minder verspilling van hoogwaardige manuren bij verliezende aanbieders. Deze kunnen zich richten op projectkwaliteit en een snellere afronding.

Of neem staalconstructeurs die streven naar circulariteit; zij staan voor aanzienlijke uitdagingen. Zo kunnen ze niet zomaar een balk verwijderen zonder de hele structuur te beïnvloeden. Deze schaarste aan modulariteit in staalontwerpen vereist innovatieve benaderingen. Misschien moeten we, omdat we streven naar een circulaire economie, nieuwe soorten verbindingen of structurele ontwerpen ontwikkelen die eenvoudige demontage en hergebruik mogelijk maken.

Naar mijn idee ligt de essentie van het aanpakken van schaarste in het durven concreet te zijn. Het gaat om het identificeren van de specifieke tekorten waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd en het bedenken van precieze, uitvoerbare oplossingen. Deze innovaties pakken niet alleen de huidige tekorten aan, maar effenen ook de weg voor systemen die ten bate van de toekomst veerkrachtiger en efficiënter zijn.

Kortom, schaarste is geen tegenslag; het is een uitdaging die ons voortstuwt. Door deze mindset te omarmen, bevorderen we vooral een cultuur van voortdurende innovatie en verbetering.
Nynke Sijtsma, Directeur De Bouwcampus