Blog

Energie uit oppervlaktewater biedt kansen voor verduurzaming

Het is vakantietijd, dus leestijd. Terwijl jij lekker vrij bent heb je eindelijk tijd genoeg om bij te lezen over de trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied. Daarom lichten we graag een interessant artikel over energie uit oppervlaktewater voor je uit.
Profielfoto van Veerle van Gent
20 augustus 2019 | 1 minuut lezen

Het is vakantietijd, dus leestijd. Terwijl jij lekker vrij bent heb je eindelijk tijd genoeg om bij te lezen over de trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied. Daarom lichten we graag een interessant artikel over energie uit oppervlaktewater uit Toekomst & Trends 2019 voor je uit:

In de Amsterdamse Houthaven bevindt zich een van de eerste klimaatneutrale woonwijken van Nederland. Inwoners van deze wijk verwarmen hun woningen met stadswarmte. Maar dat is niet de enige duurzame maatregel die zorgt voor een comfortabel binnenklimaat in de woonruimtes van de Houthaven. Koude uit het oppervlaktewater van het nabijgelegen IJ zorgt op hete dagen voor verkoeling in de huizen in deze Amsterdamse wijk.

Nuon pakte de handschoen op en zorgde voor de aansluiting van de duurzame warmte- en koude bronnen. ‘Het concept is eenvoudig‘, aldus Steven Kerstel, projectontwikkelaar verwarming en koeling bij Nuon. ‘In de winterperiode is het oppervlaktewater van het IJ koud genoeg om te oogsten. Deze koude pompen we via een warmtewisselaar naar de ondergrondse koude bronnen. Nadat het oppervlaktewater zijn koude heeft afgegeven, brengen we het terug naar de bron. Op het moment dat in het vroege voorjaar de eerste koudevraag ontstaat, pompen we de koude via een warmtewisselaar direct in het distributiesysteem, dat zorgt dat het gekoelde water in de woningen terechtkomt. Zodra het water uit het IJ daar te warm voor is geworden, schakelen we over op de koude uit de bronnen die we in de winterperiode geoogst hebben.‘

Lees het hele artikel