Print blogartikel
Blog
Artikel uit NRC: Kabinet verlaagt ventilatienorm horeca - en dat in coronatijd
Ventilatie in de horeca Het kabinet heeft sinds 1 juli de normen voor luchtverversing in de horeca versoepeld, ruim onder de internationale standaard van de WHO. Onbegrijpelijk, zeggen deskundigen.
29 juli 2021 | 2 minuten lezen
De Belgische regering presenteerde afgelopen najaar een actieplan voor ventilatie in de horeca: ondernemers zijn verplicht een CO2-meter te hebben die de luchtkwaliteit in de gaten houdt. Wordt die te slecht, dan moeten ondernemers ingrijpen om het risico op verspreiding van het coronavirus in hun zaak te verkleinen. In de VS heeft het CDC, het Amerikaanse RIVM, op de website instructies voor restauranteigenaren hoe zij hun ventilatie kunnen optimaliseren.
Internationaal is er sinds vorig jaar veel aandacht voor de mogelijkheid dat het coronavirus zich ook via kleine druppeltjes (aerosolen) door de lucht verspreidt, en hoe goede ventilatie dat kan helpen voorkomen.
En in Nederland? Daar gebeurt vrijwel niets. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) kwam onlangs met het „dringende advies” aan Nederlanders hun woning minimaal een kwartier per dag te luchten door een raampje open te zetten. Een groter plan van aanpak voor goede ventilatie ontbreekt.
Illustratief voor de Nederlandse omgang met ventilatie is een recente wetswijziging die de normen voor luchtverversing in de horeca midden in de coronacrisis vijf keer minder streng maakt. De timing is opmerkelijk: Nederland kwam een paar weken terug in de problemen door een nieuwe besmettingsgolf die grotendeels in de horeca ontstond en waarbij slechte ventilatie waarschijnlijk een rol speelde.
Deskundigen die NRC sprak, begrijpen niets van de lagere normen. Marcel Loomans, universitair docent binnenklimaat van gebouwen bij de TU Eindhoven: „Het is een nogal vreemde gang van zaken dat de overheid zegt: goed ventileren is van belang, maar de eisen mogen opeens met een factor vijf omlaag.”
Atze Boerstra, binnenmilieuspecialist en hoogleraar Building Services Innovation bij de TU Delft, zegt dat je de ventilatie-eisen voor horeca in coronatijd eerder zou willen verhogen. Hij noemt de nieuwe eisen „internationaal gezien absurd laag”.