Print blogartikel
Blog
Maak kennis met de TVVL docenten
We kunnen gerust spreken over “onze Walter” wanneer we het hebben over Walter van der Schee. Hij zet zich al jaren actief in voor de kennisvereniging. Het levert hem, naast een erkenning met de B.J. Max prijs, de eervolle status van zeer ervaren docent op
11 november 2020 | 3 minuten lezen
We kunnen gerust spreken over “onze Walter” wanneer we het hebben over Walter van der Schee. Hij zet zich al jaren actief in voor de kennisvereniging. Het levert hem, naast een erkenning met de B.J. Max prijs, de eervolle status van zeer ervaren docent op. Walter is geliefd bij cursisten door zijn aanstekelijke enthousiasme, bevlogenheid, autoritaire kennis en leuke anekdotes. Want deze vakman heeft alles wel een keer meegemaakt. In dit interview maak je kennis met de docent Leidingwaterinstallaties, onderdeel van de cursus Sanitaire installaties in gebouwen.
Mensen kennen jou wellicht van TVVL artikelen, bijeenkomsten, onderzoeken of vanuit je werk bij Croonwolter&dros. Kun je ons wat meer over jezelf vertellen Walter?
Ooit ben ik begonnen als jongetje in de garage met het uitdeuken van auto’s, na mijn LTS (lagere technische school). Heel wat jaren ben ik in de avonden daarnaast naar school gegaan. Gelukkig heb ik toen mijn HTS (hogere technische school) diploma behaald, want dat heeft me geen windeieren gelegd. Zo ben ik bij installatiebedrijven terecht gekomen. Onder andere het voormalige Wolter en Dros waar heb ik in totaal 28 jaar gewerkt heb bij de TAO. Dit was een interne advies afdeling bestaande uit 7 hoogwaardige technici waarvan de technische kennis intern geraadpleegd kon worden. Wij dachten mee, gaven trainingen en hadden ook de gelegenheid om dingen buiten de deur te doen, zoals met TVVL. Dit team verviel bij een reorganisatie waarna ik aan de slag ging bij de afdeling grote projecten in een zelfde adviserende rol. Sinds 1 juli dit jaar ben ik met vervroegd pensioen gegaan.
Dus je begint in de autowerkplaats en maakt de stap naar de installatietechniek. Dat is een behoorlijke switch. Hoe kwam je daar zo bij?
Ik volgde dus de avondschool. Een jongen bij mij in de klas werkte bij een bedrijf waar ze tekenaars zochten. Zo ben ik in de installatietechniek terecht gekomen. Dat klikte! Kun je wel zeggen. Aanvankelijk dacht ik het werken op een kantoor niks te vinden, maar dat viel toch écht niet tegen.
Hoe ben je dan bij TVVL terecht gekomen?
Na mijn HTS ging ik aan de slag bij een installatieadviesbureau in Amersfoort. Daar heb ik 10 jaar gewerkt in de advisering. In die tijd ben ik actief geworden in de - zoals dat nu heet - expertgroep Sanitaire Technieken. Ook heb ik cursussen gevolgd bij TVVL. De toenmalig cursuscoördinator, Henk van Bekkum, gaf ik tijdens de les mijn feedback op de docent. Wat mijn verbazing schetste was dat ik een jaar later werd teruggebeld met de vraag of ik les wilde komen geven bij TVVL.
Dus jouw expertise en bevlogenheid werden vroeg herkend. Ben je trots op de bijdrage die jij hebt gebracht tijdens je loopbaan aan de kennisontwikkeling en kennisdeling met duizenden lezers en cursisten?
Nou ik ken genoeg andere mensen die ook zo enthousiast en gepassioneerd zijn. Iedereen schrijft wel artikelen of neemt deel aan de onderzoeken. Dat doen we écht samen.
Welke cursus verzorg je precies bij TVVL?
Ik geef les in Leidingwaterinstallaties. Dat is onderdeel van de cursus Sanitaire Installaties in Gebouwen. Dat doe ik in Woerden klassikaal maar ook in-company bij een bedrijf zelf. Ik vertel alles over de installatie vanaf de watermeter tot aan de muurplaat. Dus hoe je die installatie moeten ontwerpen. Hoe je tot de juiste diameters komt. Welke apparatuur je daar tegenkomt. Echt de basis komt voorbij. Daarbij gaan we terug naar een handberekening en de rekenmethodiek zodat je snapt wat er gebeurt achter de software die hiervoor wordt gebruikt.
Je mag nog een aantal jaar na je pensioen lesgeven bij TVVL. Blijf je dat nog even doen?
Zeker, de kennis overdracht hier aan volwassen experts die komen om te leren vind ik heel leuk.
Wat is jouw belangrijkste tip aan cursisten?
Luister naar wat de klant echt nodig heeft. Dat is je basis. Ga daarna pas invullen. Dus niet op de automatische piloot dingen gaan maken.
Ik hoor vaak van werkvoorbereiders dat ze heel graag willen ontwerpen o.b.v. klantwensen maar alles vaak al vast ligt of dat het draait om de laagste prijs. Hoe pakken zij dit dan aan?
Zorg dus dat je zelf aan tafel komt. Dat vertrouwen in de adviserende rol moet je opbouwen. TVVL is de uitgelezen plek om de juiste mensen te ontmoeten. Veel mensen kennen is belangrijker dan je denkt. Dan concurreer je niet alleen op prijs maar ben je ook een sparringpartner.