Blog

Uitnodiging marktconsultatie vaardigheden voor een circulaire bouw- en installatiesector

Welke vaardigheden zijn benodigd voor de transitie naar een circulaire bouw- en installatiesector? Hoe zijn deze vaardigheden te verankeren in bijscholing en het beroepsonderwijs? Denk mee vanuit uw kennis en ervaring!
Profielfoto van Jan Cromwijk
9 april 2020 | 2 minuten lezen

Graag nodigen we u uit voor een marktconsultatie die de basis zal leggen voor het dichten van de kloof tussen de (toekomstige) beroepspraktijk van een circulaire bouw- en installatiesector en het beroepsonderwijs. SME advies organiseert samen met Leren voor Morgen diverse (virtuele) bijeenkomsten. Per bijeenkomst is plek voor circa acht deelnemers. Hieronder leest u meer over de inhoud van de sessies. Wilt u deelnemen aan één van deze sessies en meebouwen aan de toekomst van onze sector? We verwelkomen u graag (online) in de sessie waarin uw ervaring en expertise het best tot hun recht komen! Graag horen we uiterlijk donderdag 16 april van u aan welke sessie(s) u zou willen deelnemen via kouwenberg@sme.nl.

Startsessie: De mensfactor

Tijdens de eerste sessie brengen we in beeld over welke beroepsprofessionals en welk beroepsonderwijs het in deze consultaties precies moet gaan. Van timmerman, tot installateur, tot architect, tot financier: welke beroepen zijn van belang voor een circulaire bouw- en installatiesector? In welke opleidingen moeten circulaire vaardigheden een plek gaan krijgen?

Startsessie: Beroepen en beroepsopleidingen voor een circulaire bouw- en installatiesector

Deze sessie zal plaatsvinden in de week van 4 mei (week 19)

Dieptesessies innovatietrends

In een eerder dit jaar verschenen verkenningsrapport zijn huidige en opkomende innovatietrends beschreven die de transitie naar een circulaire gebouwde omgeving versnellen. In de trendanalyse zijn zeven innovatietrends geïdentificeerd. In het verkenningsrapport leest u er meer over. Per innovatietrend gaan we graag (online) met u in gesprek over de benodigde vaardigheden van (toekomstige) beroepsprofessionals.

Trend 1. Adaptief, modulair en remontabel bouwen

Trend 2. Hoogwaardig hergebruik van grondstoffen en producten

Trend 3. Gebruik van secundaire grondstoffen en biobased materialen

Trend 4. Optimaliseren van levens- en gebruiksduur

Trend 5. Ontwikkelen van circulaire verdienmodellen

Trend 6. Bevorderen van ketenintegratie en -samenwerking

Trend 7. Ontwikkelen uniforme meetmethode

Deze sessies zullen plaatsvinden in de weken van 11 en 18 mei (week 20 en 21)

Eindsessie: Circular Skills: duiden van trends en vaardigheden

In de dieptesessies over de innovatietrends zijn vaardigheden in beeld gebracht. In de laatste bijeenkomst presenteren we de opbrengst van de dieptesessies. Welke dwarsverbanden zijn er te leggen? Welke vaardigheden zijn als zeer prominent naar voren gekomen? Waar ligt de prioriteit voor de integratie in beroepsopleidingen? Samen evalueren we of het grote plaatje dat uit de consultatie naar voren is gekomen, volledig is. Ook kijken we vooruit hoe deze resultaten in de rest van het programma Circular Skills een plek kunnen gaan krijgen.

Sessie 9: Evaluatiesessie

Deze sessie zal plaatsvinden in de week van 18 mei (week 21)