Blog

Tapwatercirculatiesystemen: zo voorkomt u een hoog energieverbruik

Verbruikt een tapwatercirculatiesysteem veel energie? Dan zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen. Deze zetten wij voor u op een rij. Naar aanleiding van het nieuwe Waterwerkblad 4.4.A. Vandaag blog 6: tips om het energieverbruik te verlagen.
Profielfoto van Onno Leever
23 december 2018 | 2 minuten lezen

Op deze manier kunt u het energieverbruik van het tapwatercirculatiesysteem minimaliseren:
•    Is circulatie vanwege de 35 seconde wachttijd niet noodzakelijk? Dan is een circulatiesysteem zonde. Als het wel nodig is, dan heb je uiteraard  meer energieverlies door transmissie. De ISSO-publicatie 55 spreekt over 15 m3 per meter leidinglengte per jaar, uitgaande van een warmwatersysteem wat (indirect) met gas wordt verwarmd. Er kan in plaats van een circulatiesysteem gekozen worden voor meerdere warmwatertoestellen verdeeld over het object. Zo’n decentraal systeem heeft hogere  energiekosten dan een centraal systeem zonder circulatie. Daarbij komt dat decentraal hogere onderhoudskosten vraagt, meer opstelruimte en meer bouwkundige voorzieningen.
•    Is er tijdens een bepaalde periode geen warmwatergebruik in een pand? Dan kunt u ervoor kiezen om de circulatiepomp voor die periode stop te zetten. Dit kan leiden tot een energiebesparing van ongeveer 19% bij een stilstand van 8 uur per 24 uur. Dit komt omdat er minder warmteverlies is uit de leidingen is en de pomp deels geen stroom verbruikt. Let op: voordat het warmwater weer gebruikt wordt, moet het water minimaal één keer gecirculeerd zijn. Aanbevolen wordt om niet langer dan 10 uur het circulatiesysteem stil te leggen vanwege de groei van bacteriën. 
•    Zorg dat de leidingen goed zijn geïsoleerd.  Gebruik een maximale lambda-waarde van 0,04 W/m.K en een minimale isolatiedikte van 35 mm. Met jezelf afspreken om niet meer dan 10 Watt per meter energie te verliezen is een betere optie. Tabellen hiervoor zijn te vinden in Waterwerkblad 4.4A. In dit blad staat ook voorgeschreven om alle appendages te isoleren. Ook de pomp (niet de elektromotor) moet geïsoleerd worden.
•    Regel de installatie goed in. Om goed te kunnen inregelen kunt u het beste eerst een waterleidingberekening maken van de volledige installatie, compleet met deelringen. Zie verder blog 2 van deze reeks.
•    Maak gebruik van thermostatische circulatieventielen in combinatie met een tapwatercirculatiepomp met toerenregeling op druk, voorzien van energieklasse A.
•    Voorkom energieverslinders elders in de warmwaterinstallatie. Bijvoorbeeld lekkende kranen of een indirect gestookte boiler die rechtstreeks aangesloten zit op een HR-ketel. Hierdoor kan de HR-ketel vanwege de hoge retourtemperatuur niet condenseren. Het gebruik van een oplaadsysteem in combinatie met een HR-ketel is interessanter omdat daar wel een lage retourtemperatuur ontstaat in het cv-deel. Maak bij voorkeur gebruik van duurzame energievormen. Denk hierbij aan zonnewarmtesystemen, warmteterugwinning uit afvalwater, warmtepompsystemen etcetera.
•    Verlaag niet de  warmwatertemperaturen. Het water wat uit de boiler komt kan het beste 65 graden zijn. En met 60 graden retour komen. Het verlagen van de warmwatertemperatuur kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het resulteert in het minder gebruiken van koudwater. In bestaande installaties neemt dan de snelheid in koudwaterleidingen af. Die snelheid moest al jaren juist omhoog vanwege de inwendige reiniging, omdat nagenoeg alle legionellaproblemen in koudwaterleidingen voorkomen. De minimale snelheid voor inwendig reinigen (1,5 m/s) is niet verplicht. Een andere berekeningmethodiek, SIMDEUM leidt in de praktijk tot hogere snelheden in waterleidingen. Deze methodiek staat in de ISSO-publicatie 55. Dankzij deze methodiek wordt geen overcapaciteit meer berekend. Het is dus onwenselijk om een situatie te creëren waarbij de snelheid in koudwaterleidingen afneemt. Bij het verlagen van de warmwatertemperatuur ontstaan eveneens drukproblemen in bestaande installaties

Het aangepaste Waterwerkblad is te downloaden