Print blogartikel
Blog
Lucht in circulatieleidingen: zo lost u het op
Zijn er problemen met het tapwatercirculatiesysteem? Dan wilt u dit zo snel mogelijk verhelpen. In deze blogreeks zetten wij alle oplossingen op een rij. Deze zijn ook te vinden in Waterwerkblad 4.4A. Vandaag blog 5 in de reeks: zo gaat u om met lucht in
13 december 2018 | 1 minuut lezen
Lucht in circulatieleidingen is niet te voorkomen. Simpelweg omdat bij het verwarmen van het tapwater lucht vrijkomt. Er kan maximaal 2,3 liter lucht per 100 liter water ontstaan. Deze lucht moet uit de leidingen verdwijnen. Zo pakt u dit aan:
- Zorg dat de stroomsnelheid in circulatieleidingen hoger is dan 0,5 meter per seconde. Dan wordt de lucht namelijk meegevoerd naar de tappunten, waar de lucht tijdens het tappen kan verdwijnen. Dit is niet altijd mogelijk omdat er ook een maxiamle snelheid geldt, namelijk 0,7 meter per seconde.
- Door horizontale leidingen licht oplopend te monteren, kan de lucht gemakkelijker naar boven gaan. Plaats daar een automatische ontluchter die direct op de leiding geplaatst wordt, op het hoogste punt in de leiding(en).
- De tapwatercirculatiepomp moet geplaatst worden in een verticale leiding met de stroomrichting omhoog. Hierdoor kan de lucht uit de pomp ontsnappen.
- Geef de minimale druk aan de inlaatkant van de circulatiepomp op. Zo voorkomt u dat de plaatselijke druk lager wordt dan de dampdruk van het water (cavitatie). In de ISSO-publicatie 55 staat 50 kPa voor kleine installaties en 100 kPa voor grote installaties. Kijk in de pompselectiegrafiek naar de NPSH-lijn.
Het aangepaste Waterwerkblad is te downloaden.
In de laatste blog in deze reeks leest u tips om een hoog energieverbruik te voorkomen.