Print blogartikel
Blog
REHVA aanbevelingen voor beheer luchtbehandeling en sanitaire installaties
TVVL en REHVA, de Europese overkoepelende vereniging voor klimaatinstallaties, komen met aanbevelingen voor beheer van luchtbehandelingsinstallaties en sanitaire installaties rondom het Coronavirus. Graag delen TVVL en ISSO deze met jou.
19 maart 2020 | 2 minuten lezen
TVVL en REHVA, de Europese overkoepelende vereniging voor klimaatinstallaties, komen met aanbevelingen voor beheer van luchtbehandelingsinstallaties en sanitaire installaties. Graag delen TVVL en ISSO deze met jou.
Download de aanbevelingen hier:
Getting workplace ready for COVID-19
Corona in relatie tot gebouwen
WHO en RIVM sluiten vooralsnog de overdracht door de lucht (aerosolen) uit wegens onvoldoende evidentie dat hier sprake van is voor SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt). Voor de uitbraak van SARS in 2002-2003 (SARS-CoV-1) en MERS in 2012 (MERS-CoV) was de overdracht via de lucht wel erkent. Vanuit een voorzichtigheidsbeginsel worden in het TVVL-artikel en het Rehva Guidance document proportionele voorzorgsmaatregelen richting van luchtbehandelingsinstallaties voorgesteld.
In het TVVL-artikel en het Rehva Guidance document wordt ook aandacht geschonken aan voorzorgmaatregelen richting sanitaire installaties. De overdracht van fecaal-oraal is recentelijk al wel erkent door WHO.
Ed Rooijakkers, persoonlijk lid van TVVL, heeft samengevat wat dit inhoudt voor de klimaatinstallatie en met name de luchtbehandeling in:
- Verleng de bedrijfstijden van de ventilatie-installatie;
- Indien een luchtbehandelingsinstallatie warmtewielen heeft deze bij voorkeur stilzetten;
- Bij een recirculatiesysteem, vermijd toepassen van de recirculatie en de systemen naar 100% buitenlucht zetten;
- Warmteterugwinning met twin coils behoeft geen nadere aandacht;
- Gebruik meer te openen ramen en informeer de gebruikers daarover;
- Meer of hoger bevochtigen van de lucht heeft geen effect;
- Reinigen van kanalen heeft geen effect;
- Extra vervangen van filters heeft geen effect;
- In sommige gevallen kan de inzet van lokale luchtreinigers voordelen bieden.
Deze systemen zijn aanwezig bij veel gebouwen in Nederland. Voor de onderbouwing verwijzen we naar bovenstaande documenten.
Zoals REHVA schrijft kan dit problemen geven met de capaciteit van de LBK’s bij lagere temperaturen en daarmee de behaaglijkheid. Dit dient echter geaccepteerd te worden omdat gezondheid boven comfort gaat. Beveiliging voor bevriezing dient daarbij wel goed nagegaan te worden.
Een voorgestelde aanpak:
- Na te gaan met de technische afdeling, onderhoudspartij en/of adviseurs welke systemen anders ingesteld moeten worden volgens bovenstaande aanbevelingen;
- Een beknopte instructie op te (laten) stellen voor en/of door de onderhoudspartij hoe en waar dit uit te voeren;
- Een eenvoudige gebruikershandleiding/communicatie document op te stellen om de gebruikers te informeren. Met o.a. verhoogd energiegebruik (en dus exploitatiekosten). Bij voorkeur in samenwerking met de communicatie afdeling.