Blog

TVVL Symposium Gebouwautomatisering

Op 11 februari was het Symposium Gebouwautomatisering in Kamerik, een samenwerking tussen TVVL en FHI met ruim 100 deelnemers.
Profielfoto van TVVL
13 februari 2020 | 2 minuten lezen

Op 11 februari was het Symposium Gebouwautomatisering, een samenwerking tussen TVVL en FHI met ruim 100 deelnemers. Tijdens het symposium ging onder andere Jan Kerdel in op de noodzaak voor nieuwe architectuur gebouwbeheersystemen, vertelde Arie Taal over betere algoritmen voor de prestatie van gebouwen en ging Atze Boerstra in op gezond binnenklimaat en GBS. Dagvoorzitter Jan Willem Duijs zorgde voor de samenhang in het congres.

De aftrap werd gedaan door Jan Kerdèl met het onderwerp de noodzaak voor nieuwe architectuur gebouwbeheersystemen: techniek en beveiliging stonden centraal. De systemen worden uitgebreider en er komen steeds meer sensoren. De responstijden moeten snel blijven en ook IoT (Internet of Thing) en IIoT (Industrial Internet of Things) stellen hoge eisen aan beveiliging. Hij sloot af met de verwijzing naar de ISSO publicatie 115 over GBS systemen en het thema Digitalisering & Gebouwbeheer binnen TVVL Connect, het platform waar gebruikers kennis kunnen halen en delen.

Joep van de Velden van Kropman ging in op het onderwerp GBS en het onderhoud van technische installaties. Hij sprak over energie-efficiëntie en de pijlers van duurzaam beheer en onderhoud. Bij de GBS systemen komen veel fouten naar boven en de kunst zit hem in de selectie, het bepalen van de oorzaak en de oplossing. Vanuit Kropman wordt gewerkt met KPI dashboards waar de belangrijkste data bij elkaar staan.

Betere algoritmen voor de prestatie van gebouwen door 4S3F architectuur was waar Arie Taal van de Haagse Hogeschool over sprak. Vooral het energieverbruik en het binnenklimaat zijn belangrijk. Goed omgaan met fouten, de detectie en de diagnose zijn belangrijk. De methode is de afgelopen tijd met succes toegepast op het systeem van de Haagse Hogeschool.

Atze Boerstra (bba binnenmilieu) nam de aanwezigen mee in het gezonde binnenklimaat en GBS. Er zijn heel veel sensoren voor warmte, vochtigheid, CO2 en fijnstof. Zij hebben zelf een groot aantal sensoren onderzocht en toegepast in hun eigen kantoor pand. Probleem bij het toepassen van klanten kan de privacy zijn. Niet alle sensoren mogen zo maar worden aangesloten worden op het bestaande netwerk. Soms moet een apart netwerk worden aangelegd of moet er gewerkt worden met loggers. De referentie voor een goed binnenklimaat is het mede door TVVL ontwikkelde PvE Gezonde Kantoren, te downloaden op TVVL Connect. 

Het inzetten van data-analyse in combinatie met GBS was het onderwerp van Werner Vink. Hij ging in op schakelgedrag van apparatuur, onbalans en datasturing. Vaak is energie nog een te lage kostenpost. Werner pleit dan ook om vooral te kijken naar de lange termijn voor de investeringen.

De middag werd afgesloten met een vragenronde door de dagvoorzitter en na afloop was er een uitgebreide netwerkborrel.