Vraag
Profielfoto van Bas van den Hoven
Bas van den Hoven 6 maanden geleden

Toepassingen ventilatiewarmtepomp?

Beste KUBR leden,

op de afgelopen Vakbeurs Energie ben ik weer de inmiddels bekende ventilatie warmtepompen tegen gekomen. Echter heb ik ook begrepen dat dit type installatie beter niet in elke situatie toegepast kan worden.

Wat zijn jullie ervaringen met ventilatiewarmtepompen in de praktijk? Wanneer kunnen ze een reële optie zijn en wanneer zeker niet?

Zijn hier bepaalde randvoorwaardes voor aan te geven, ook vanuit ervaringen in de praktijk?

Ik hoor het graag,

Bas

(4 antwoorden)
Profielfoto van Dennis Verschoor
Profielfoto van Dennis Verschoor Dennis Verschoor
5 maanden geleden

Hoi Bas,

wellicht helpt de info op bijgaande pagina: https://warmerhuis.nl/ventilatiewarmtepomp

Groet,

Dennis

Profielfoto van Bas van den Hoven
Profielfoto van Bas van den Hoven Bas van den Hoven
5 maanden geleden

Hi Dennis, dank voor je reactie! Hier heb ik zeker wat aan. Alle informatie om tot een goed oordeel te komen helpen.

Ventilatie type C is een must, maar ik kan me voorstellen dat als je ventilatie type C met CO2-regeling en vochtregeling hebt er alsnog te weinig vermogen langs de ventilatiewarmtepomp gaat om de woning (en evt ook tapwater) te verwarmen. Klopt dat?

Ik heb wel eens gehoord dat een ventilatiewarmtepomp met name interessant is voor woningen met een flink lagere energievraag (kWh/m²) dan normaal. In deze situatie kun je namelijk met minder debiet toch voldoende capaciteit voor de verwarming creëren zonder daarbij overmatig te  hoeven.

Profielfoto van Dennis Verschoor
Profielfoto van Dennis Verschoor Dennis Verschoor
5 maanden geleden

Hoi Bas,

Een warmtepomp is gebaat bij een constante flow, ongeacht lucht of water. Dus als het debiet (volumestroom) over de condensor of verdamper varieert dan is Bevestiging van de fabrikant nodig om aan te geven of de warmtepomp dat aankan. Standaard moeten volumestromen constant blijven.

voor woningen die meer thermisch vermogen nodig hebben dan de warmtepomp kan leveren is een hybride oplossing misschien mogelijk. Ook daar geldt om even met de leverancier contact op te nemen en de mogelijkheden door te spreken.

 

groet,

Dennis

Profielfoto van Harm Valk
Profielfoto van Harm Valk Harm Valk
2 weken geleden

Beste Bas,

De basics kun je inderdaad goed teruglezen in het antwoord van Dennis. Let echter ook op de volgende zaken:

  • Een ventilatiewarmtepomp inzet voor verwarming werkt min of meer als 'sigaar uit eigen doos': er wordt voor de verwarming warmte uit de afgevoerde ventilatielucht gehaald, die daar eerder door datzelfde systeem aan is afgegeven.
  • Door 'diep te koelen' lukt het meer warmte te onttrekken, maar dit kan in de praktijk niet altijd zover als voorgesteld door sommige fabrikanten. O.a. doordat de wisselaar dan soms zal invriezen. Wees vooral alert als een hoog rendement wordt voorgesteld bij lage buitentemperaturen en een relatief hoge RV. Die combinatie komt in de praktijk niet vaak voor.
  • Realiseer je dat de vwp geadviseerd wordt in combinatie met (vooral) systeem-C-ventilatie (natuurlijke toevoer, mechanische afvoer). De sommen van de vwp-leveranciers gaan ervan uit dat deze bij warmtevraag in de nominale stand wordt gebruikt ('minimum BB' staat er dan). Dat is de 'constant flow' waar ook Dennis al op wijst. Gebruikelijk is bij dergelijke ventilatie-oplossingen dat niet altijd in de nominale stand wordt gedraaid (en dat hoeft ook niet, want de BB/Bbl-eis is een capaciteitseis). Meer ventilatieafvoer dan gebruikelijk, betekent automatisch ook meer toevoer van koude buitenlucht die moet worden opgewarmd. Zeker als het toestel als vervanging van een ventilatiebox wordt ingezet, levert dat een heel ander comfortniveau op dan wat bewoners gewend waren. 
  • Realiseer je dat als de vwp wordt ingezet voor zowel tapwater als verwarming, het toestel maar een van beide tegelijkertijd kan doen. Bij opwarmen van het tapvat is er geen verwarming beschikbaar, maar wel het volledige ventilatiedebiet nodig; dat geeft een hoog risico op discomfort en zorgt ervoor dat de verwarming later de woning weer moet opwarmen. Sommige fabrikanten zorgen dan dat het elektrische element ingezet wordt. Dat lost het comfortprobleem op, maar introduceert een onevenredig hoog elektriciteitsgebruik.
  • De gepresenteerde gunstige COP's zijn bij testomstandigheden en optimale inzet van de warmtepomp. In de praktijk wordt vaak (ook) het elektrische element ingezet. Dat leidt tot veel hogere praktijkkosten dan op grond van de (S)COP's zou worden verwacht.   
  • Recente milde winters maskeren de (potentieel) hoge gebruikskosten en comfortproblemen deels. 
  • Mijn collega's zien regelmatig klachtenonderzoeken bij dit type toestellen. Dat zorgt ervoor dat wij terughoudend zijn bij het adviseren ervan.
  • Wanneer kan het wel? Bij een lage warmtevraag en een lage tapwatervraag; in goed geïsoleerde woningen en met goede voorlichting van de eindgebruiker, zeker in de vervangingsmarkt.
Beantwoord de vraag van Bas

Is jouw vraag nog niet beantwoord?

Stel nu je vraag aan 2585 experts!