Blog

Is een circulatiesysteem voor gekoeld drinkwater de verbeterde versie van spuisystemen? 

Profielfoto van Onno Leever
14 april 2020 | 1 minuut lezen

Is een gekoeld drinkwatercirculatiesysteem de ultieme oplossing tegen “waterverspilling”? Verspilling die ontstaat door spuisystemen? Is het systeem ook veilig? Denk jij met ons mee?

Dit is deel 1 van een reeks die bestaat uit 6 blogs over circulatiesystemen voor gekoeld drinkwater.

Wat zijn spuisystemen?

Er  lopen uittapleidingen in vertrekken met temperaturen boven de 25°C. Dan voldoet het niet meer aan de NEN 1006. Want het water in de waterleidingen kan  oplopen tot boven de 25°C.

De oplossing kan zijn om temperatuurvoelers te plaatsen. Bij overschrijding van het setpoint gaat er een signaal naar een spuiklep. Deze loost water totdat de watertemperatuur weer 25°C of lager is.

Is spuien van water verspilling?

Het spuiwater loost op de afvoerinstallatie. Het afgevoerde water is geen verspilling. Omdat er gezondheid mee gegarandeerd is.

Hoe mooi is het als het spuiwater hergebruikt wordt! Of dat er helemaal geen spuiing meer nodig is. Met een koudtapwatercirculatiesysteem wordt er niet of minder water geloosd. In dit systeem wordt het water in een vat gekoeld.

Wat is een circulatiesysteem voor gekoeld drinkwater?

Voor het recirculeren van koudwater is er een vat nodig met een koudespiraal. Het koudespiraal zit aangesloten op de koelinstallatie. Met behulp van een thermostaat en een temperatuurregeling koelt het water in een vat. Tot bijvoorbeeld 15°C. De leidingen die voorheen spuileidingen zouden zijn, monden nu uit in een vat. Een gekoeld tapwatervoorraadvat. Het systeem is zo ontworpen dat de retourtemperatuur onder de 20°C. is. Het gekoelde tapwater gaat terug de tapwaterinstallatie in. Met behulp van een tapwatercirculatiepomp circuleert het water. Ook als er geen afname is bij tapkranen. Er ontstaat een koudtapwatercirculatiesysteem. Ongeveer zoals we een warmtapwatercirculatiesysteem kennen.

Bestaat het al?

We zagen het systeem al op enkele beursen in verschillende landen.

Denk jij mee?

Wij hebben het systeem bestudeerd. We omschreven wat goed lijkt en waar wij twijfels hebben. Maar ook waar wij vragen hebben. In de hoop dat jij met ons wil meedenken!

Deel 2 van de blogreeks

In blog 2 omschrijven we de voor- en nadelen. En we vragen ons af of er ook dilemma’s zijn.

Er is ook een blogreeks over warmtapwatercirculatiesystemen.