Wordt er bij de GACS rekening gehouden met het ontstaan en/of voorkomen van legionella?
Beste John, mijn vraag is actueel en raakt meerdere velden: Netcongestie is zoals bekend een groot en nog groeiend probleem. De kern hiervan is niet dat we te weinig elektrische energie hebben maar dat de afname van vermogen over de tijd te veel fluctueert. Er wordt vol ingezet op warmtepompen omdat deze minder energie verbruiken dan andere elektrische verwarmingssystemen. Echter kunnen veel andere elektrische systemen, mits uitgerust met het juiste besturingssysteem, het afgenomen vermogen -binnen grenzen- flexibel aanpassen aan het beschikbare vermogen. Warmtepompen kunnen dat minder goed. Zou het niet goed zijn als we daarom de lobby voor de warmtepomp wat matigen ten faveure van andere verwarmingssystemen?
Maak ook duidelijk wanneer een eigenaar/beheerder de middelen (GACS) niet nodig heeft of al heeft en alleen hoeft te gebruiken.
Uiteraard zal het accent van de podcast liggen op de situaties waar een eigenaar/beheerder een GACS moet aanschaffen en inrichten, maar in veel gevallen is het energieverbruik zo laag dat het geen verplichting is (maar een vrije keuze).
John,
Als je een vraag wilt stellen over GACS, is in 1e instantie de vraag wat zijn de gebruiks doeleinden nog voor de factor Tijd, m.a.w. je investeerd niets in iets ouds als je over 4-5 jaar het pand weer verlaat. Je hebt ook nieuwe warmtepompen van het merk TARNOC uit Delft. (SCOP 2.0) Simpel hergebruik de warmte bij compressie van lucht en daarna de druk releasen over een turbine met een generator. Heb je niet het gezeur over negatieve temperaturen terwijl ze hierbij de SCOP waarde zien dalen bij de huidige warmtepompen met gassen erin die ook niet best zijn voor de omgeving en dure onderhouds contracten vereisen.
Wat ook een vraag zou kunnen zijn: met welke aannemer ga ik in zee voor langere tijd zonder gezeur over storingen, dus wie is capabel genoeg om het hele traject te begeleiden en te onderhouden.(Build and Maintakn principe)
Warmte netten waarbij overtollige warmte van bijvoorbeeld industrie naar bijvoorbeeld woningen wordt gebracht zijn ondanks de transportverliezen energetisch zinvol.
Waarom worden er inefficiƫnte (lees voor de eindgebruiker) systemen zoals warmtenetten waarbij warmte opgewekt moet worden middels (bodem of rioolwater)warmtepompen? Is dan een lokale warmtepomp per woning niet veel milieuvriendelijker?
Als de oplossing duurder is dan het alternatief is de oplossing in de regel milieu onvriendelijker.
Als we het klimaat/aarde willen beschermen moeten we maatregelen treffen die minder belasting op het milieu hebben dan het alternatief.
Geld dit ook niet voor zon en windenergie? Het zijn weliswaar vormen van hernieuwbare energie maar hoe groot is de belasting van het milieu door de productie en onderhoud / vervanging van deze installaties?
Waarom maken we geen gebruik van de energie die vrij komt bij de wisseling van ep en vloed? dit is ook nog eens een zeer planbare energie ten opzichte van zon en wind.
Hallo @John Lens
Ik zou beginnen met wat begrippen, want niet alles wat regelt is een 'GACS' en de komende verplichting geldt in eerste instantie maar voor een beperkte categorie gebouwen.
Daarnaast zou ik willen weten wat het verschil is met een 'traditioneel' GBS (gebouwbeheerssysteem) en wanneer je zou willen kiezen voor toepassing van een GACS als deze nog niet verplicht zijn.
Ik heb de volgende vragen:
GASCS is onderdeel van de EPBD IV ?
Wat wordt de invoerdatum is dit 1 januari 2026 of later ?
Welke eisen worden dan gesteld naast nieuwbouw aan de bestaande gebouwen > GACS verplicht ?
Waar komt de grens te liggen is dit 290 kW of 70 kW vermogen ?
Welke raakvlakken gaat dit krijgen met de EP prestatie m.a.w. wordt dit onderdeel van het Energielabel c.q. NTA 8800 bij invoering van EPBD IV ?
Wanneer is de podcast ? Link beschikbaar ?