Blog

Schijf van vijf voor woningen

Zou zoiets bewoners helpen om hun woning gezond te houden?
Profielfoto van Lada Hensen Centnerová
6 oktober 2019 | 2 minuten lezen

Het is de hoogste tijd, denk ik, dat bewoners zichzelf bewust worden van het belang van een gezond binnenklimaat en van fouten die ze zelf maken bij het gebruik van hun woning. Het maakt niet uit of je in een eeuwenoud of nieuw (energieneutraal) huis woont. Techniek is belangrijk maar het zijn de mensen die het verschil maken.

De politiek gaat weer extra energiebesparings-maatregelen inbrengen (EPBD 3). Er zijn ook nieuwe subsidiemogelijkheden voor energiebesparing geïntroduceerd (SEEH). Waarom zijn er nooit extra maatregelen en subsidies voor het gezond maken van woningen? Ik denk het antwoord/oplossing te weten.

Kijk naar het eten. Supermarkten staan vol met voedsel. Gezond en ongezond. Naast elkaar. Alles mag. (Als het niet giftig is, natuurlijk). Maar de consument bepaald zelf welke voeding meer aandacht krijgt. Is het je opgevallen dat de laatste tijd de indeling in vrijwel alle supermarkten is veranderd? Gezond eten krijgt meer aandacht en een prominentere plaats omdat er meer vraag naar is. Ik denk dat de herziene schijf van vijf uit 2016 en alle aandacht die daar in (sociale) media aan werd besteed, één van de belangrijkste redenen voor deze verandering is geweest. Mensen kregen duidelijker en ‘up to date’ aanbevelingen over voedsel. En hetzelfde kunnen we voor het binnenklimaat in woningen doen. Daarom heb ik de schijf van vijf voor woningen bedacht.

Om te beginnen moet je eerst uitzoeken/erachter komen, welk ventilatiesysteem jouw woning heeft en hoe (of) je het kunt regelen. Kijk in alle vertrekken/kamers hoe lucht erin kan komen en uit kan gaan als het raam en de binnendeur dicht zijn. Dit is de eerste stap voor bewustwording. Alle ruimtes waar mensen verblijven, moeten geventileerd worden zelfs als het raam en de deur dicht zijn. Met deze informatie kan je de schijf van vijf doorlopen.

  1. Ventileren & luchten: Continue ventilatiesysteem nooit uitzetten en af en toe luchten (ramen en/of deuren voor een korte tijd openen).
  2. Ventilatie per ruimte ondersteunen: Tijdelijk ventilatie hoger zetten als het nodig is – bij koken (geur, fijnstof en vocht), bij douchen (vocht). Kamers zonder directe ventilatie voorzieningen - vaak slaapkamers (CO2) moeten ook geventileerd worden (kan ook door binnendeur te openen bij zeer dichte ramen zonder roosters).
  3. Zomer – Hou je ramen (en zonwering of gordijnen) en deuren overdag dicht. Open ze pas ‘s-avonds als het buiten koeler is dan binnen om je huis te luchten en te koelen.
  4. Winter: Zorg voor voldoende luchttoevoer als je een open haard of houtkachel gebruikt
  5. Bijzonderheden – Meer ventileren (hogere stand ventilatiesysteem of open ramen) bij feestjes, gourmetten, thuis klussen, nieuwe meubels, etc. Rook niet in huis.

Er bestaan tientallen websites met meer of minder goede tips om lucht in woningen gezond te houden. Maar zoekt ‘de gemiddelde Nederlander’ deze informatie? Ik denk het niet. De gemiddelde Nederlander maakt zich geen zorgen over de lucht in zijn/haar woning! Af en toe wordt men via media geïnformeerd over de onderzoeken welke aantonen dat de luchtkwaliteit in woningen vaak slechter is dan lucht buiten maar na een paar dagen is er alweer aandacht voor andere onderzoeken in de media. Ik denk dat er een breder campagne nodig is om mensen bewust te maken (van het belang van het gezond binnenklimaat) en om meteen advies te geven. Zoals met het eten en de schijf van vijf is gebeurd.