Nieuwsbericht

Emissieloos Bouwen: ontdek stikstofreductie al in planfase

Welke maatregelen zorgen voor de grootste afname van stikstof op de bouwplaats? Het nieuw uitgebrachte model van TNO, Emissieloos Bouwen toont al in de planfase het effect van maatregelen voor stikstofreductie in de praktijk.

Profielfoto van Lennert Hut
3 april 2024 | 1 minuut lezen

Loont het om een dieseltruck in te ruilen voor een elektrische, zodat de uitstoot van stikstof afneemt? Is de stikstofreductie groot genoeg om de kosten van de aanschaf te rechtvaardigen? Dat antwoord wil je als ondernemer voordat je eraan begint. Tot nu toe was dat vooral tasten in het duister.

>>> De Bouwemissietool is online te bezoeken

De emissietool is ontwikkeld door TNO en is onderdeel van een breder kennis- en innovatieprogramma van TNO en TKI Bouw, dat is opgetuigd met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken.

Emissieloos bouwen met inzicht vooraf  

De tool is een welkome versnelling voor stikstofreductie in de bouw. De sector loopt achter in de doelstellingen. Hierdoor kan de besparing minder worden ingezet ter compensatie van stikstof die vrijkomt bij woningbouw. Op die manier blijft ook het aantal nieuwbouwwoningen achter bij de grote vraag.

Realistische grenzen

Projectmanager Mario de Rooij van Emissieloos Bouwen (TNO) ziet de tool als kans om al in een vroeg stadium die ruimte wel te ontdekken. “Ook voor opdrachtgevers kan de bouwemissietool gebruikt worden, omdat die ook heel snel kunnen inzien wat voor emissies er eigenlijk uitgestoten worden bij de opdracht die ze uitzetten, bij de tender. Daarmee kun je realistische grenzen geven over wat nu al haalbaar is En daarover hopelijk afspraken maken met degene die aanbiedingen doen.” Op die manier kunnen bouwemissies in het vroegst mogelijke stadium al naar beneden.   

De tool zet planners bijvoorbeeld op het spoor om meer modulair te bouwen. Op de bouwplaats wordt relatief veel stikstof uitgestoten, vanwege werkzaamheden en verplaatsingen. Denk hierbij aan het vervoer van bouwmaterialen, draaiende aggregaten en de werkzaamheden zelf.

Projectmanager Mario de Rooij (TNO) legt het uit in onderstaande video: