Blog

Wat Glasvezel ons leert over de transitie van het Energiesysteem… en hoe jij jouw kennis als professional in de gebouwde omgeving toepast en doorontwikkelt

De digitale wereld maakte de sprong van koperdraad naar glasvezel om de explosieve groei van dataverkeer aan te kunnen. De energie-infrastructuur staat nu voor een soortgelijke transitie.
Profielfoto van Esmeralda Pondman
29 april 2025 | 2 minuten lezen

Toenemende elektrificatie, gebruik van hernieuwbare energiebronnen en daarmee ongelijktijdigheid tussen vraag en aanbod van energie,  zorgen voor een enorme uitdaging op het elektriciteitsnet.

Net zoals oude kopernetwerken vastliepen op hun beperkte bandbreedte, bereiken elektriciteitsnetten nu hun capaciteit. Waar glasvezel de oplossing bood door veel meer data razendsnel te transporteren, vraagt ook het elektriciteitsnet om uitbreiding. Tegelijkertijd is slim energiemanagement nodig om bijvoorbeeld flexibel vermogen aan te wenden. 

De ontwikkeling van glasvezel als vervanging van kopernetwerken in de telecomsector laat een treffende parallel zien met de uitdagingen in onze huidige energie-infrastructuur:

Bandbreedte vs. netcapaciteit

Glasvezel werd noodzakelijk omdat het oude kopernetwerk niet genoeg bandbreedte bood voor moderne internettoepassingen. Vergelijkbaar hiermee staat het elektriciteitsnet onder druk doordat de bestaande infrastructuur (kabels, transformatoren, netstations) niet is ontworpen voor de toename in gelijktijdige vraag (elektrische auto's, warmtepompen) én decentrale opwek (zonnepanelen, windmolens).

Ongelijktijdigheid, data vs. energie

Waar dataverkeer dynamisch en grotendeels probleemloos over glasvezel stroomt, kampt het energiesysteem met ongelijktijdigheid. Het internet kan data bufferen en routers kunnen verkeer slim verdelen. Voor elektriciteit is dat complexer maar er zijn technologieën beschikbaar zoals batterijopslag, thermische buffering en ontsluiten van de flexibele vraag (demand response). Net zoals routers datastromen efficiënt verdelen, moet een energiemanagementsysteem vraag en aanbod actief sturen in en om een gebouw.

Decentralisatie & slimme systemen

Zowel in telecom als in energie groeit decentralisatie als nieuwe standaard. Iedereen wordt deelnemer aan het netwerk: producent én gebruiker. Net zoals bij internetapplicaties peer-to-peer communicatie centraal staat, ontstaat peer-to-peer energie-uitwisseling. 

TVVL Kennissessies als hands-on gereedschap met beperkte tijdsinvestering

Vergelijkbare transities geven inzicht om toe te werken naar een nieuwe aanpak om gebouwprestaties te laten bijdragen aan een optimaal werkende energie-infrastructuur. Laat je tijdens één van de TVVL Kennissessies meenemen en voorbereiden op mogelijkheden en verplichtingen die ontstaan door de nieuwe Energiewet per 2026. Hoe pas je dit succes vol toe, rekening houdend met eisen vanuit de EPBD-4? En krijg inzicht in de werking van Energie Management Systemen, van dataverzameling tot slimme sturing met AI en IoT-integratie.

De TVVL Kennissessies worden verzorgd door professionals die hier dagelijks mee bezig zijn. Daarbij clusteren we actuele kennis en delen we inzichten met vakgenoten.

Meer informatie en inschrijven voor de TVVL Kennissessies:

  1. Energie Management Systeem – Wat moet je ermee?
    Datum: 3 juni 2025
    Locatie: TVVL Woerden
    Inhoud: Deze sessie biedt inzicht in de werking van EMS, van dataverzameling tot slimme sturing met AI en IoT-integratie.
  2. De nieuwe Energiewet: speelveld tussen adviseur, installateur en netbeheerder
    Datum: 24 juni 2025
    Locatie: TVVL Woerden
    Inhoud: Focus op de veranderende rollen en samenwerking tussen stakeholders, inclusief nieuwe contractvormen en subsidiemogelijkheden zoals Flex-E.
  3. Bereid jouw gebouw voor op de nieuwe Energiewet: Strategieën en technologische innovaties
    Datum: 26 juni 2025
    Locatie: TVVL Woerden
    Inhoud: Integrale benadering van de Energiewet, EPBD4 en GACS, met aandacht voor technologische oplossingen zoals PV-systemen, slimme laadoplossingen en DC-systemen.